H βοήθεια των κατοικιδίων στην ψυχική μας υγεία

H βοήθεια των κατοικιδίων στην ψυχική μας υγεία

Όλοι όσοι έχουν κατοικίδιο γνωρίζουν ποια είναι τα οφέλη στην ψυχική του υγεία αλλά και στην καθημερινότητά.
Οι γάτες και οι σκύλοι, συγκεκριμένα, είναι οικογένεια και φίλοι μαζί. Το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά χαριτωμένα είναι ένα επιπλέον bonus.

Αν έχετε διαγνωστεί με κάποια ψυχική διαταραχή, ή απλά βιώνετε μοναξιά, θλίψη ή έντονο άγχος (όπως οι περισσότεροι άνθρωποι δηλαδή), οι παρακάτω 5 λόγοι θα σας πείσουν πως ένα κατοικίδιο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο σας προς το καλύτερο.


1. Δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Κυριολεκτικά

Τα σπιτικά με έναν ένοικο γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου σταδιακά κυριαρχεί ο ατομικισμός. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί από εμάς ξυπνούν μόνοι, επιστρέφουν σε ένα άδειο σπίτι και κοιμούνται επίσης μόνοι. Μπορεί να μην επιθυμείτε έναν/μία συγκάτοικο, αλλά η συντροφιά ενός σκύλου ή γάτας διασφαλίζει ότι κάποιος άλλος εκτός από εσάς θα βρίσκεται πάντα εκεί. Κερδίζετε τη σωματική επαφή και την τρυφερότητα και αυτό καταπολεμά την μοναχική ύπαρξη. Και φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε το γεγονός ότι ένα κατοικίδιο ζώο δεν θα σας διακόψει, επικρίνει ή απορρίψει ποτέ.

2. Μας κάνουν να νιώθουμε πιο ασφαλείς

Οι άνθρωποι με μετατραυματικό στρες έχουν έντονη την τάση της υπερδιέγερσης ή της παράνοιας. Σε αυτό, ένα κατοικίδιο μπορεί να προσφέρει προστασία – πραγματική ή νοητή – ενάντια σε πιθανές απειλές – πραγματικές ή νοητές. Η απλή γνώση ότι το κατοικίδιό μας θα αντιδράσει έντονα σε δυνατό θόρυβο ή σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισβάλει στο σπίτι, μπορεί να μας γεμίσει με μια αίσθηση γαλήνης.

3. Μας ωθούν προς την άσκηση και την αλληλεπίδραση

Τα ζώα χρειάζονται προσπάθεια και εργασία, ειδικά οι σκύλοι. Χρειάζονται να βγουν έξω για ανακούφιση και άσκηση, αλλιώς θα νιώθουν μόνιμα άγχος και ανησυχία. Καθώς η απομόνωση και ο λήθαργος αποτελούν σημαντικούς παράγοντες εμφάνισης ψυχικών προβλημάτων, η υποχρεωτική ανάγκη να βγούμε έξω με το σκύλο μας τονώνει τη διάθεσή μας, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι σκύλοι θα αυξήσουν ακόμα και το «κοινωνικό κεφάλαιό» σας, αφού διευκολύνουν και ενθαρρύνουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Οι ιδιοκτήτες σκύλων μιλούν συχνά μεταξύ τους όταν βρίσκονται στο πάρκο, εν μέρει επειδή οι σκύλοι τους έχουν ήδη πιάσει συζήτηση πρώτοι.

4. Παράγουν τις ορμόνες της χαράς

Μελέτες δείχνουν ότι η αλληλεπίδραση με τον σκύλο μας ανεβάζει το γενικό επίπεδο των ορμονών της χαράς. Αυτές περιλαμβάνουν: τη σεροτονίνη, την προλακτίνη και την ωκυτοκίνη, οι οποίες καταπολεμούν την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Τα χάδια και τα παιχνίδια με το κατοικίδιό μας για 15 μόνο λεπτά μπορεί ακόμα και να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Μια έρευνα με 600+ συμμετέχοντες, οι μισοί εκ των οποίων περιέγραφαν τον εαυτό τους ως πάσχοντα από κάποιο ψυχικό πρόβλημα, βρήκε ότι το 87% αυτών που είχαν γάτα ένιωθαν ότι τους βοηθούσε να βελτιώσουν την ψυχική τους ευεξία, ενώ το 76% ανέφερε ότι ήταν πολύ ευκολότερο να διαχειριστούν την καθημερινότητα χάρη στη γατίσια συντροφιά.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top