Το τρίχωμα της γατούλας σας μπορεί να σας πει πολλά για την υγεία της κα τη διάθεσή της. Παρόλο που οι γάτες είναι ζώα, τα οποία περιποιούνται μόνα τους το τρίχωμά τους, μερικές φορές χρειάζονται λίγη βοήθεια, ώστε αυτό να κρατηθεί λαμπερό, καθαρό και μαλακό. Δεν έχουν όλες οι γάτες τις ίδιες ανάγκες, βέβαια, αλλά οι βασικές συμβουλές φροντίδας πρέπει να εφαρμόζονται σε κάθε γατούλα. Ας δούμε παρακάτω πώς πρέπει να φροντίζετε το τρίχωμα της γάτας σου με μερικές πολύ απλές κινήσεις. Η παρακάτω ρουτίνα καλό θα είναι να ακολουθείται τακτικά.

Βούρτσισμα

Το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να χτενίζετε τακτικά τη γατούλα σας, ώστε να φεύγουν οι νεκρές τρίχες από το τρίχωμά της. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος η γάτα να καταπιεί όλες αυτές τις τρίχες και αυτές να κολλήσουν στο στομάχι της και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή της. Πόσο συχνά, όμως, πρέπει να χτενίζετε τη γάτα σας; Το καλοκαίρι που χάνει πολύ τρίχωμα τουλάχιστον μία φορά ανά δύο ημέρες. Το χειμώνα μπορείτε να τη χτενίζεις μία φορά την εβδομάδα, εκτός αν είναι μακρύτριχη, οπότε καλό είναι το βούρτσισμα να γίνεται 2 φορές την εβδομάδα.
Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι το πώς θα τη βουρτσίζετε. Υπάρχουν πολλές βούρτσες, χτένες και γάντια για εύκολη αφαίρεση των τριχών. Σε αυτό δεν υπάρχει χρυσός κανόνας. Οι γάτες είναι δύσκολα πλάσματα, οπότε το θέμα είναι τι της αρέσει. Μερικές γάτες έχουν ευαίσθητο δέρμα, οπότε προτιμούν τις μαλακές βούρτσες ή τα γάντια, ενώ άλλες τρελαίνονται να νιώθουν τα δόντια μιας πιο σκληρής βούρτσας να τους κάνουν μασάζ πάνω στο τρίχωμα. Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να γίνεται με ηρεμία και υπομονή.

Εξωτερικά παράσιτα

Τα τσιμπούρια δεν είναι στις γάτες τόσο συνηθισμένα όσο στους σκύλους, όμως οι ψύλλοι είναι και δυστυχώς μπορούν να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα στη γάτα σου, από αλλεργική δερματίτιδα μέχρι σοβαρές μολυσματικές ασθένειες. Όταν τη βουρτσίζετε, μπορείτε να κοιτάτε σχολαστικά το τρίχωμά της, ώστε να βλέπετε αν υπάρχουν παράσιτα και να παίρνετε μέτρα αντιμετώπισης . Η καλύτερη πρόληψη και θεραπεία έναντι στα παράσιτα αλλά και τα αυγά τους είναι η εφαρμογή αμπούλας ή σπρέι για εξωπαράσιτα.Η αμπούλα συνιστάται μία φορά το μήνα.

Μπάνιο

Οι περισσότερες γατούλες δεν χρειάζονται μπάνιο, καθώς πλένονται μόνες τους και η γλώσσα λόγω της τραχειάς υφής της μαζί με το σάλιο τους είναι πολύ αποτελεσματικά καθαριστικά. Αν, όμως, η γατούλα σας είναι μακρύτριχη, βγαίνει έξω και λερώνεται πολύ ή αν έχει κάποια ασθένεια στο στόμα που δεν της επιτρέπει να πλυθεί (π.χ. στοματίτιδα), τότε το πλύσιμο περίπου μία φορά το μήνα είναι απαραίτητο. Υπάρχουν ειδικοί αφροί για στεγνό καθάρισμα, μιας και οι περισσότερες γάτες απεχθάνονται το νερό. Ωστόσο, μερικές γατούλες είναι πιο δεκτικές, οπότε το πλύσιμο με ειδικό σαμπουάν και μαλακτική κρέμα για γάτες είναι εφικτό. Το πλύσιμο πρέπει να γίνεται σε ένα μικρό χώρο, όπως για παράδειγμα στο νιπτήρα, στο μπιντέ ή σε μια λεκάνη, ώστε η γατούλα να νιώθει ασφαλής. Με ήρεμες κινήσεις και χλιαρό νερό, εφόσον η γάτα σου δεν είναι άγρια, θα μπορέσετε εύκολα να ολοκληρώσετε αυτή τη διαδικασία και να την κάνετε να νιώσει όμορφα που είναι και πάλι καθαρή.

 

 

Από τη Γαρυφάλου Αντωνία, Pet Care & Nutrition Consultant www.pet-astero.gr.

Λίγα λόγια για την Αντωνία Γαρυφάλου

 

Εάν επιθυμείτε να ρωτήσετε κάτι συγκεκριμένο για το pet σας στείλτε το μήνυμά σας στο: info@govastileto.gr και η pet editor μας θα σας απαντήσει άμεσα!

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!