Πώς να προστατεύσετε τον σκύλο σας απο τις υψηλές θερμοκρασίες

Πώς να προστατεύσετε τον σκύλο σας απο τις υψηλές θερμοκρασίες

Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στις υψηλές θερμοκρασίες και κινδυνεύουν να υποστούν θερμοπληξία. Ενδέχεται, ειδικότερα, να υποφέρουν από παρατεταμένη υπερθερμία, που προκαλεί δυσλειτουργία του κέντρου θερμορύθμισης και των ιδρωτοποιών αδένων, όπως και κατάρρευση του κυκλοφορικού.

Για τον λόγο αυτό, απαραίτητα βήματα για να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά είναι:

Προσπαθήστε να ανανεώνετε συχνά το νερό, ώστε να είναι δροσερό. Μπορείτε να προσθέτετε παγάκια που πολλοί σκύλοι αγαπούν να γλείφουν.

Προτιμήστε τις βόλτες των σκύλων τις πρώτες πρωινές ώρες και τις βραδινές, όπου η θερμοκρασία του πεζοδρομίου δεν είναι ούτε ιδιαίτερα υψηλή ούτε ικανή να προκαλέσει εγκαύματα στα πατουσάκια τους. Καλό είναι να ρυθμίζετε την ένταση και την διάρκεια της άσκησης ανάλογα με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Σε εξωτερικό χώρο παρέχετε σκιά στα κατοικίδια σας. Ιδανικά σκιά δέντρων και τεντών.

Δημιουργήστε παγωμένα σνακ σε μορφή κύβων, με λιωμένα φρούτα (μπανάνα, καρπούζι) αναμειγμένα με γιαούρτι. Τοποθετήστε το μείγμα σε παγοθήκες στην κατάψυξη.

Δροσίστε τα κατοικίδια σας είτε με μπάνιο στην θάλασσα είτε με έκθεση σε νερό βρύσης αρκετά συχνά, εάν δεν τους προκαλεί άγχος.

Μην αφήνετε το κατοικίδιο σας στο αυτοκίνητο μόνο του! Η θερμοκρασία του αυτοκινήτου αυξάνεται κατακόρυφα πολύ περισσότερο από την θερμοκρασία σώματος και ο μόνος τρόπος αποβολής θερμότητας είναι με υδρατμούς μέσω του αναπνευστικού (το λεγόμενο «λαχάνιασμα»). Η ατμόσφαιρα καταλήγει να είναι ιδιαίτερα κορεσμένη σε νερό και αυτό αυξάνει την δυσκολία της εξάτμισης και αποβολής θερμότητας.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων θερμοπληξίας, όπως έντονο λαχάνιασμα, γυαλιστερά μάτια, γρήγορος καρδιακός παλμός, λήθαργος, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετός, ζάλη, απουσία συντονισμού των κινήσεων, έντονη σιαλόρροια ή μοβ γλώσσα, μεταφέρετε το ζώο σε σκιά και τοποθετήστε πάγο στο κεφάλι, το στήθος και το λαιμό και αφήστε να πιεί δροσερό νερό σε μικρή ποσότητα ή δώστε του να γλύψει παγάκια. Απευθυνθείτε αμέσως στον κτηνίατρο!

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top