Πόσες ώρες τη μέρα πρέπει να κοιμούνται τα σκυλάκια;

Πόσες ώρες τη μέρα πρέπει να κοιμούνται τα σκυλάκια;

Σίγουρα πολλοί από εσάς αναρωτιέστε, γιατί ο σκύλος σας κοιμάται πολλές ώρες την ημέρα.

Ποιοι είναι λοιπόν οι λόγοι για αυτή τη, φαινομενική τουλάχιστον, ακατάπαυστη όρεξη τους για χουζούρεμα;

Σύμφωνα με την αμερικανική ένωση ξενοδοχείων σκύλου & pet shop, κατά μέσο όρο οι σκύλοι χρειάζονται 12-14 ώρες ύπνου ημερησίως. Για τα σκυλιά μεγαλύτερης ηλικίας που είναι πιο δυσκίνητα από τα νεότερα και κατ΄ επέκταση κουράζονται περισσότερο οι ώρες μπορεί να είναι περισσότερες.

Για τα κουτάβια οι ώρες του ύπνου φτάνουν μέχρι τις 18-20 ώρες τη μέρα, καθώς περνάνε όλη τους μέρα σπαταλώντας ενέργεια στο περπάτημα, στο τρέξιμο, στο παιχνίδι, στην δραστηριότητα και την εξερεύνηση. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, για ένα κουτάβι να νιώθει εξουθενωμένο και να θέλει να κοιμηθεί υπερβολικά πολύ, όπως ακριβώς συμπεριφέρεται και ένα μικρό μωράκι που τώρα μαθαίνει το περιβάλλον και το κόσμο!

Η φυλή, η ανατροφή και ο τρόπος που μεγάλωσε γενικότερα το κάθε ζώο παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στον ύπνο του σκύλου μας. Οι σκύλοι δηλαδή που κινούνται και ‘’δουλεύουν’’ πολύ για να διεκπαιρεώσουν μια εργασία είναι πιο δραστήριοι και σε επαγρύπνηση από άλλους που κάνουν κυρίως καθιστική ζωή, συνεπώς πιο λογικό να κοιμούνται περισσότερες ώρες τόσο κατά την διάρκεια της ημέρας όσο και το βράδυ.

Κάτι ακόμα που παίζει ρόλο είναι το μέγεθος του ζώου. Τα πιο μεγαλόσωμα σκυλιά τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από τους σκύλους μικρότερου μεγέθους δεδομένου και του περισσότερου βάρους που κουβαλάνε και το οποίο συμβάλλει με τη σειρά του στο να καταβάλλουν περισσότερη ενέργεια στις κινήσεις τους, άρα και να έχουν περισσότερη κούραση. Οι μικρόσωμες ράτσες, λοιπόν, τα βγάζουν πέρα και με δέκα ώρες ημερησίως, ενώ οι μεγαλόσωμες με πάνω από δεκατέσσερις ώρες.

Οι άνθρωποι περνούν το 25% του συνολικού τους ύπνου στη κατάσταση R.E.M (Rapid Eye Movement) γνωστός και ως ο ύπνος των γρήγορων κινήσεων των ματιών, εγκεφαλικά κύματα ελαφρώς ενεργοποιημένα και βαθιά χαλάρωση των μυών, στάδιο κατά το οποίο ο άνθρωπος πραγματικά ξεκουράζεται και κατά το κοινώς λεγόμενο ‘’γεμίζει τις μπαταρίες του’’. Στα σκυλιά συμβαίνει ακριβώς το ίδιο, αλλά το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 10% και σε συνδυασμό με την οξυμένη όσφρηση και ακοή τους χρειάζονται περισσότερες ώρες για να καταφέρουν να κοιμηθούν και να αναπληρώσουν την απαραίτητη ενέργεια.

Οι σκύλοι επίσης, είναι και πιο επιρρεπείς στη διάσπαση της προσοχής τους απ΄ότι οι άνθρωποι, μπορούν να προσαρμοστούν πιο εύκολα στον ύπνο, κοιμούνται γιατί βαριούνται και είναι συνεχώς σε ετοιμότητα γι΄αυτό και μπορούν να ξυπνήσουν πολύ πιο εύκολα με τον παραμικρό ήχο. Παρόλο που κουράζονται την υπόλοιπη μέρα, καθώς είναι πάντα εν κινήσει, μπορούν αμέσως να ξυπνήσουν, να σηκωθούν και να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε χρειαστεί.

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top