Μπορείς όταν ακούς την λέξη όρια, να νιώθεις κάποια αρνητικά συναισθήματα. Kάτι που ξεκάθαρα, είναι λάθος. Τα όρια στις σχέσεις των ανθρώπων αλλά και στον εαυτό σου είναι σημαντικά και μπορεί να αποδειχθούν πολύ θετικά.

Πρέπει να μπορείς να θέτεις όρια, να τα επικοινωνείς σωστά και να τα τηρείς. Τα όρια που έχεις στον εαυτό σου, θα ορίσουν και ποια πραγματικά είσαι!

Όταν δεν έχεις όρια, τότε έχεις χαμηλή αυτοπεποίθηση

Όταν δεν έχεις αυτοπεποίθηση η πρώτη κίνηση για να καταφέρεις να το ξεπεράσεις, είναι να το παραδεχτείς. Καθώς μεγαλώνουμε πρέπει να έχουμε την δύναμη και την ειλικρίνεια να παραδεχόμαστε την αλήθεια για τον εαυτό μας. Tα όρια σου,είναι και τα ιδανικά σου και εκεί φαίνεται πόσο σέβεσαι τον εαυτό σου και πόση αυτοπεποίθηση έχεις.

Αποφάσισε ποιες είναι οι βασικές σου αξίες

Πρέπει να προσπαθήσεις να ψάξεις βαθιά μέσα σου ποια είσαι, και σε ποια πράγματα δίνεις αξία. Να ανακαλύψεις με τι νιώθεις άνετα και με τι Όχι. Όταν ξέρεις καλά μέσα σου τι σε νοιάζει περισσότερο, ποιες είναι οι βασικές σου αξίες, τότε θα μπορέσεις να τις επικοινωνήσεις καλύτερα και με τους γύρω σου, έτσι ώστε να γνωρίζουν που είναι τα όρια σου.

Δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους, για αυτό άλλαξε τον εαυτό σου

Τις περισσότερες φορές απογοητευόμαστε από τις συμπεριφορές των άλλων, και περιμένουμε να έχουν μια διαφορετική αντίδραση. Πρέπει όμως να έχεις πάντα στο μυαλό σου, πως δεν μπορείς να αλλάξεις αυτόν που έχεις απέναντι σου. Το μόνο που μπορείς να αλλάξεις, είναι την συμπεριφορά που εσύ έχεις απέναντι του. Αυτό πάλι εξαρτάται από τα όρια που έχεις θέσει στον εαυτό σου,  κατά πόσο ο άλλος απέναντι σου τα έχει ξεπεράσει και πώς εσύ θα αντιδράσεις σε αυτό.

Δες ποιες θα είναι οι συνέπειες στο μέλλον

Όταν έχεις ξεκάθαρα τα όρια σου, τότε όταν κάποιος τα ξεπεράσει θα το καταλάβεις αμέσως. Μέσα σου θα γνωρίζεις και ποιες πρέπει να είναι οι επιπτώσεις και τι συνέπειες πρέπει να έχει όλο αυτό στο μέλλον σου ή στην μεταξύ σας σχέση.

‘Ασε την συμπεριφορά σου, όχι τα λόγια σου, να μιλήσουν για εσένα

Αν κάποιος ξεπεράσει τα όρια σου, τότε καλό είναι να μην μιλήσεις, αλλά να δείξεις με την συμπεριφορά σου πως εννοείς αυτά που λες. Αν για παράδειγμα έχεις θέσει ένα όριο στους φίλους σου, να μην σου τηλεφωνούν μεταξύ 9 με 5 που είσαι στο γραφείο, και αυτοί συνεχίζουν να το κάνουν, μπορείς απλά να μην απαντήσεις ξανά εκείνη την ώρα. Θα προσπαθήσουν να σε δοκιμάσουν, να τεστάρουν τα όρια σου, αλλά εσύ πρέπει να δείξεις πως εννοείς αυτά που λες. Όταν τα όρια σου είναι συγκεκριμένα και οι βασικές σου αξίες ξεκάθαρες, δεν θα σε επηρεάζει όταν κάποιος τα δοκιμάζει.

Να λες αυτά που εννοείς, και να εννοείς αυτά που λες

Δεν φτάνει μόνο να έχεις όρια αλλά πρέπει να τα επικοινωνείς και σωστά με τους άλλους γύρω σου. Όσο σωστά όρια κι’αν νομίζεις πως έχεις, όταν δεν τα επικοινωνήσεις σωστά, δημιουργείς μπερδεμένες σχέσεις. Όταν λες άλλα και κάνεις άλλα, δοκιμάζεται η αυθεντικότητα σου. Πολλές φορές ίσως φοβάσαι να πεις αυτά που πραγματικά νιώθεις. Αγνοείς τα πραγματικά σου συναισθήματα επειδή φοβάσαι πως θα αντιδράσει ο άλλος. Όταν όμως έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τα όρια σου, θα αναγκαστείς να επικοινωνήσεις σωστά αυτά που σκέφτεσαι, χωρίς να σε νοιάζει η αντίδραση του άλλου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!