Όταν μεγαλώνεις σε μία κοινωνία που σου λέει ότι δε γίνεται να τρως μόνη στα εστιατόρια ή να ταξιδεύεις σόλο, είναι λογικό να νιώθεις ενοχές και ντροπή. Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις και να δεις όλα τα απρόσμενα οφέλη που φέρνει η (πού και πού) μοναξιά στη ζωή σου.

Ακτινοβολείς χαρά

Σου ακούγεται οξύμωρο. Κι όμως, η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι η κατ’επιλογήν μοναχικότητα σου επιτρέπει να ανέβεις όταν είσαι down και σε ηρεμεί όταν είσαι up. Σύμφωνα με έρευνα, η μοναξιά οδηγεί σε χαλάρωση και μείωση του στρες. Ειδικά όταν αυτή είναι προσωπική επιλογή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος με τον αυτό σου συνδέεται με αυξημένη χαρά και ικανοποίηση για τη ζωή. Και μειωμένες πιθανότητες κατάθλιψης.

Σε κάνει καλύτερη φίλη

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι συναισθηματικά διαθέσιμος 24/7. Οι ψυχολόγοι σου λένε πάντα ότι μπορείς να συνδεθείς ποιοτικά με τους άλλους, όταν επαναφορτίζεις τις μπαταρίες σου. Όσο καλά περνάς με τους φίλους σου, άλλο τόσο χρειάζεσαι και την απόλυτη ηρεμία και σιωπή μέσα στην ημέρα σου.

Κοιμάσαι καλύτερα

Ο Δρ. Neil Stanley είπε στο BBC είπε ότι το 50% των ζευγαριών που κοιμούνται μαζί, έχουν και πιο άστατο ύπνο. «Αυτό είναι θέμα ανθρώπου. Αν κοιμάστε τέλεια μαζί, τότε όλα καλά. Αλλά αν η μοναξιά στον ύπνο είναι βασική προϋπόθεση για να κοιμηθείς, μη φοβηθείς να το κάνεις».

Αντίδοτο στο burnout

Όταν είσαι μόνη σου, έχεις τον έλεγχο του χρόνου και του χώρου. Είναι μία σπάνια ευκαιρία να επικεντρωθείς στις ανάγκες και τις επιθυμίες σου. Αν κλείσεις και τα social media (και το κινητό σου), αφήνεις έξω όλες τις εξωτερικές πηγές άγχους και έρχεσαι σε αληθινή επαφή με τον εαυτό σου.

Γίνεσαι πιο ενδιαφέρουσα

Ξαφνικά δεν έχεις την ανάγκη να κάνεις πράγματα μόνο με παρέα. Μπορείς να πας σινεμά μόνη και να μην ενοχληθείς που κάποιος στο ακύρωσε τελευταία στιγμή. Δεν υπάρχει κάτι που να φοβάσαι να κάνεις χωρίς παρέα. Έτσι τολμάς περισσότερο. Εξάλλου και έρευνες σου λένε ότι κάποια πράγματα γίνονται πιο αποτελεσματικά, όταν δεν υπάρχει άλλος τριγύρω.

Η μοναξιά σε κάνει καλύτερο γονιό

Η ειδικός Δρ. Mary Kay Fleming εξηγεί ότι οι μαμάδες χρειάζονται οπωσδήποτε χρόνο για τον εαυτό τους. Μία βόλτα, λίγο διάβασμα ή ό,τι είναι αυτό που σου αρέσει, σε βοηθά να λειτουργείς καλύτερα και με το παιδί σου. Ανανεώνεσαι, ανασυγκροτείσαι και γεμίζεις το άδειο ντεπόζιτο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!