Ποια είναι τα οφέλη της σοκολάτας στην εγκυμοσύνη;

Ποια είναι τα οφέλη της σοκολάτας στην εγκυμοσύνη;
Εάν περιμένετε παιδάκι σας έχουμε ευχάριστα νέα! Υπάρχει ένας καλός λόγος για να υποκύψετε στις λιγούρες που έχετε για σοκολάτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ερευνητές ανακάλυψαν ορισμένα απρόσμενα οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση γλυκών από τις μέλλουσες μαμάδες.

Υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις για την επίδραση της σοκολάτας στην εγκυμοσύνη. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει το κακάο, παρείχαν τα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτής της μελέτης ήταν πιο απρόσμενα!

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποκάλυψε ότι η σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του πλακούντα και να μειώσει τον κίνδυνο της προεκλαμψίας. Οι ερευνητές μελέτησαν 129 γυναίκες που βρίσκονταν μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Οι μισές από τις γυναίκες είχαν καταναλώσει σοκολάτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και οι υπόλοιπες με υψηλή περιεκτικότητα. Όλες οι εγκυμονούσες κατανάλωναν 30γρ. σοκολάτας καθημερινά.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο δείκτης που μετρά την ταχύτητα του αίματος στη μήτρα, τον πλακούντα και την κυκλοφορία του εμβρύου, και στις δύο ομάδες ήταν πιο θετικός από ότι αναμενόταν στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στην προεκλαμψία, την υπέρταση κύησης, το βάρος του πλακούντα ή το βάρος γέννησης μεταξύ των δύο ομάδων, οι οποίες μπορεί να υποδεικνύουν ότι τα φλαβονοειδή δεν είναι στην πραγματικότητα το βασικό συστατικό της σοκολάτας που προσφέρει οφέλη στην υγεία. Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το συστατικό της σοκολάτας που προσφέρει αυτά τα οφέλη.

«Αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι η σοκολάτα θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στον πλακούντα και την ανάπτυξη του εμβρύου και ότι αυτή η επίδραση δεν οφείλεται αποκλειστικά στα φλαβονοειδή που περιέχει», αναφέρει ο Emmanuel Bujold που ηγήθηκε της μελέτης. Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σε θέση να προτείνουν μια συγκεκριμένη ποσότητα σοκολάτας που μπορούν οι έγκυες να καταναλώνουν, οπότε θα σας συμβουλεύαμε να την καταναλώνετε με μέτρο.

Scroll To Top