Πόσο πρέπει να περιμένω για μια δεύτερη εγκυμοσύνη;

 Πόσο πρέπει να περιμένω για μια δεύτερη εγκυμοσύνη;
Οι γυναίκες στις ΗΠΑ συνήθως περιμένoυν περίπου 2,5 χρόνια πριν αποκτήσουν το δεύτερο παιδάκι τους, αλλά σχεδόν το 30% μένει για δεύτερη φορά έγκυος εντός 18 μηνών από την τελευταία εγκυμοσύνη τους, κάτι το οποίο δεν προτείνεται από τους επαγγελματίες υγείας.

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από μια νέα μελέτη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από μια σειρά από πιστοποιητικά γέννησης, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 83% των γεννήσεων το 2011. Αντιθέτως, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το ιδανικό χρονικό διάστημα είναι να περιμένετε τουλάχιστον 18 μήνες (και όχι περισσότερο από 60 μήνες) πριν την επόμενη εγκυμοσύνη, έτσι ώστε το σώμα σας να προλάβει να ανακάμψει από τη σωματική καταπόνηση του τοκετού.

Οι πιθανότητες να αποκτήσετε ένα μωρό πρόωρα και με χαμηλό βάρος γέννησης αυξάνονται επίσης όταν υπάρχει μικρότερη χρονική περίοδος μεταξύ των κυήσεων.

Περίπου το 20% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν διαφορά ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες μεγαλύτερη από πέντε χρόνια. Πολλές φορές, όμως, αυτή η διαφορά ηλικίας μεταξύ των παιδιών οφειλόταν στην ίδια την ηλικία των μαμάδων. «Όσο μεγαλύτερη είναι η μητέρα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απόσταση μεταξύ των τοκετών και της επόμενης εγκυμοσύνη της», αναφέρουν οι ερευνητές. Όμως, το να περιμένουμε πάρα πολύ καιρό, περίπου πέντε ή περισσότερα χρόνια, για να αποκτήσουμε κι άλλο παιδί μπορεί επίσης να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία (όπως προεκλαμψία) τη δική μας, αλλά και του μωρού μας.

Αν θελήσετε να μείνετε έγκυος για δεύτερη φορά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι πιθανό η δεύτερη εγκυμοσύνη σας να είναι διαφορετική από την πρώτη. Κι αν αισθάνεστε ανήσυχη, δεν έχετε παρά να εκφράσετε όλους τους φόβους για τη δεύτερη εγκυμοσύνη στο γιατρό σας, ο οποίος θα σας καθησυχάσει με τις συμβουλές του.

Scroll To Top