Πρέπει να θυμάστε ότι τα ψέματα αφήνουν ίχνη. Οι ψεύτες χρησιμοποιούν αρκετές κινήσεις για να καλύψουν τον εαυτό τους, τις οποίες οι ειδικοί εμπειρογνώμονες έχουν αναγνωρίσει. Στο «Απόλυτο Βιβλίο για τη γλώσσα του σώματος», οι experts στο θέμα συγγραφείς του Allan και Barbara Pease αναγνωρίζουν τις 7 συνηθέστερες κινήσεις.

1. Η κάλυψη του στόματος

Ο εγκέφαλος υποδεικνύει υποσυνείδητα στο σώμα να καταπνίξει τα ψέματα που πρόκειται να ειπωθούν. Οι καλύτεροι ψεύτες θα προσπαθήσουν να καλύψουν και τη χειρονομία συγκάλυψης με έναν ψεύτικο βήχα. Εάν δεις το συνομιλητή σου να καλύπτει το στόμα του όταν μιλάς εσύ, πιθανότατα διαισθάνεται ότι εσύ λες ψέματα. Αυτή είναι μια καλή στιγμή να κάνεις παύση και να ρωτήσεις το κοινό σου σε τι διαφωνεί. Στα συνέδρια των κομμάτων προσπάθησε να κοιτάς το κοινό, είναι πιο εύκολο να καταλάβεις τι νιώθουν για τον ομιλητή.

2. Το άγγιγμα της μύτης

Μήπως ο Πινόκιο είναι πραγματική ιστορία; Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν λέμε ψέματα απελευθερώνονται στο αίμα κετοχολαμίνες που κάνουν το βλενογόννο της μύτης να διαστέλλεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η πίεση του αίματος. Αυτό ερεθίζει τη μύτη προκαλώντας φαγούρα και οδηγεί σε στιγμιαίο τρίψιμο για την ανακούφισή της.

3. Το τρίψιμο του ματιού

Οι άνδρες συνήθως τρίβουν τα μάτια τους δυνατά και, αν το ψέμα είναι πολύ μεγάλο, τα αποστρέφουν σε άλλη κατεύθυνση. Οι γυναίκες, πάντα πιο διακριτικές, αποφεύγουν να κάνουν τόσο έντονες κινήσεις και αρκούνται σε μικρά αγγίγματα κάτω από το μάτι.

Ποιος χωρισμός πονάει περισσότερο από όλους;

4. Το τράβηγμα του αφτιού

Η κίνηση αυτή δείχνει αμηχανία και άγχος και είναι ο τρόπος του συνομιλητή σου να δείξει πως δε θέλει να ακούσει αυτό που λες, γιατί του προκαλεί αμηχανία και απαντά με ψέματα.

5. Το ξύσιμο του λαιμού

Φανερώνει, επίσης, αμηχανία και είναι σημάδι αμφιβολίας ή αβεβαιότητας προς τα λόγια του συνομιλητή.

6. Το τράβηγμα του γιακά

Όχι μόνο σου λέει ψέματα, αλλά υποπτεύεται ότι τον έχεις καταλάβει και προσπαθείς να ξεφύγεις από τη δύσκολη θέση. Αυτή είναι η στιγμή για να πεις: «Τι ακριβώς εννοείς; Μπορείς να γίνεις πιο σαφής;». Αυτό θα τον κάνει να προδοθεί.

7. Δάχτυλο στο στόμα

Η ανάγκη για επιστροφή στην ασφάλεια της βρεφικής ηλικίας είναι ωμά εμφανής με αυτή την κίνηση. Οι περισσότερες κινήσεις του χεριού προς το στόμα έχουν σχέση με ψέματα, αλλά το δάχτυλο στο στόμα εκφράζει και ανασφάλεια ή ανάγκη για επιβεβαίωση. Εάν το αναγνωρίσεις στο σύντροφό σου, είναι μια καλή στιγμή να προσφέρεις συμπαράσταση, θα το εκτιμήσει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!