Πώς να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις σε χρόνο dt

 Πώς να απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις σε χρόνο dt

Όταν κάποια αρνητική σκέψη κάνει την εμφάνισή της, συχνά κυριεύει το μυαλό μας και μπορεί να μας γίνει ακόμα και έμμονη ιδέα με ολέθριες συνέπειες στην ψυχολογία μας.

Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να γεννηθούν ανά πάσα στιγμή από το οτιδήποτε: ο φόβος, η απώλεια, ο θυμός, η απόρριψη κ.λπ. και βασανίζουν όλους τους ανθρώπους.

Σύμφωνα όμως με τους ψυχολόγους, οφείλετε να δοκιμάσετε κάποιες απλές πρακτικές για να δοκιμάσετε να διώξετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις, που μόνο κακό κάνουν στη διάθεσή σας και στην ψυχική υγεία σας.

Μην αφήνετε κενά

Ο εγκέφαλος μας απεχθάνεται τα κενά, επομένως αν τον αφήσετε χωρίς σκέψεις είναι πολύ πιθανό μια αρνητική σκέψη να καλύψει σύντομα αυτό το κενό. Για αυτόν τον λόγο, αντικαταστήστε την αρνητική σκέψη που σας ταλαιπωρεί με μια θετική.

Εξάλλου, οι θετικές σκέψεις είναι περισσότερες από τις αρνητικές. Αν, για παράδειγμα, ο/η σύντροφός σας δεν σηκώνει το κινητό, αντί να σκεφτείτε ότι κάτι έχει συμβεί μπορείτε να εστιάσετε στις λιγότερο δυσάρεστες πιθανότητες που είναι περισσότερες και πιο πιθανές: «έπεσε η μπαταρία του κινητού», «βρίσκεται σε περιοχή χωρίς κάλυψη», «δεν το ακούει» κτλ. Σκεφτείτε ότι συνήθως οι στατιστικές είναι με το μέρος του αισιόδοξου.

Κάντε αντιπερισπασμό

Η καλύτερη τακτική, όταν έχετε μια αρνητική σκέψη, είναι να δημιουργήσετε αντιπερισπασμό προσπαθώντας να σκεφτείτε κάτι άλλο ώστε να αποσπάσετε το μυαλό σας από αυτή.

Ο εγκέφαλος μας ψάχνει διαρκώς για νέα πράγματα με σκοπό να επικεντρωθεί σε αυτά, επομένως αν τον τροφοδοτήσετε με άλλα ερεθίσματα είναι πιθανό να απαλλαγείτε από μια δυσάρεστη και ενοχλητική σκέψη.

Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι καλύτερα να αποσπάσετε την προσοχή σας με ένα πράγμα, παρά να αφήσετε το μυαλό να χαθεί σε διάφορες άλλες σκέψεις. Αυτό συμβαίνει γιατί η άσκοπη περιπλάνηση νου σχετίζεται με τη δυστυχία. Είναι καλύτερα, λοιπόν, να επικεντρωθείτε, π.χ., σε ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή ένα έργο.

Εφαρμόστε την… ομοιοπαθητική μέθοδο

Μπορείτε να κάνετε και ακριβώς το αντίθετο: αντί να προσπαθήσετε να απομακρύνετε μια αρνητική σκέψη, εστιάστε την προσοχή σας σε αυτή. Μπορεί να σας φαίνεται παράδοξο, αλλά σύμφωνα με έρευνες αυτή η μέθοδος μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένα άτομα.

Scroll To Top