Στα job interviews συνήθως εχεις μόνο 10 λεπτά να αποδείξεις την αξία σου, να δώσεις στον άλλο να καταλάβει τις ικανότητές σου. Καθόλου εύκολο αν αντιληφθούμε πόσοι κατάλληλοι για μια θέση, είδαν την ευκαιρία να τους φεύγει από τα χέρια γιατί δεν έπεισαν τον άνθρωπο που είχαν απέναντί τους.

Δεν αρκεί μόνο να παρουσιάσεις σωστά και περιεκτικά τον εαυτό σου εστιάζοντας στα προσόντα, αλλά και να περάσεις το οποιοδήποτε κρυφό ή φανερό τεστ έχει για σένα ο εργοδότης.

Η γλώσσα του σώματος είναι πολύ δυνατό εργαλείο για να πάρεις αυτό που θέλεις, αν ξέρεις πώς να τη χρησιμοποιήσεις.

Βέβαια στο job interview τα πάντα μετράνε, άρα πρέπει να έχεις το νου σου για πολλές παραμέτρους:

Η χαλαρή χειραψία δείχνει άνθρωπο φοβισμένο και άτολμο, ενώ η υπερβολικά δυνατή φανερώνει ότι έχεις ετοιμαστεί για «αγώνα πάλης». Μια κανονική -όπως θα έκανες σε έναν άνθρωπο που μόλις σου γνωρίζει μια φίλη σου- είναι η χειραψία που χρειάζεται.

Ένα ζεστό χαμόγελο και ένα ήρεμο βλέμμα αρκούν. Το σταύρωμα των χεριών, το μονίμως χαμηλωμένο βλέμμα, το καμπούριασμα, οι νευρικές κινήσεις, όπως το χτύπημα των ποδιών σε κάνουν να χάνεις πόντους.

  • Στο κλασικό debate για το πώς θα είναι καλύτερα να καθίσεις, οι προτιμήσεις των εργοδοτών τείνουν προς τη στάση όπου τα πόδια είναι το ένα πάνω στο άλλο και παράλληλα μεταξύ τους με μικρή κλίση. Σε καμία περίπτωση μην «αράξεις» πίσω στην καρέκλα για να δείξεις ότι αισθάνεσαι άνετα, γιατί φαίνεσαι αλαζονική. Η άνεση θα φανεί στην ηρεμία του προσώπου σου.
  • Η εμφάνισή σου πρέπει να αποπνέει επαγγελματισμό και αυτοπεποίθηση. Επομένως οι υπερβολές σε ντύσιμο και μακιγιάζ προδιαθέτουν για ένα άτομο ανασφαλές που προσπαθεί να εντυπωσιάσει. Το ελαφρύ μακιγιάζ είναι απαραίτητο στις γυναίκες στις επαγγελματικές συναντήσεις, ειδικά αυτό που φανερώνει φρεσκάδα, όπως ένα ρουζ και ένα ανοιχτόχρωμο κραγιόν. Όσο για το ντύσιμο, αποφάσισε ανάλογα με τη θέση και το ύφος της δουλειάς, σκεπτόμενη τι θα περίμενες να δεις εσύ αν ήσουν ο εργοδότης. Και φυσικά να νιώθεις εν μέρει άνετα! Αν δεν μπορείς να περπατήσεις με τα δωδεκάποντα, απόφυγε να τα βάλεις σε συνέντευξη. Το θέαμα να προσπαθείς να ισορροπήσεις προφανώς δεν θα εντυπωσιάσει με τον τρόπο που περίμενες.
  • Στο πώς θα κερδίσεις τον αξιολογητή με το λόγο σου, δύο είναι τα SOS. Πρώτον, απόφυγε τις μακροσκελείς και αόριστες απαντήσεις. Μην μακρηγορείς με υπερβολικές λεπτομέρειες που μπορεί να είναι περιττές, διότι αναφέρονται και στο βιογραφικό. Δεύτερον, πες όχι στην υπερβολική οικειότητα γιατί βγάζει αλαζονεία, όπως και στην εκδήλωση υπερβολικής μετριοπάθειας που μπορεί να θεωρηθεί ως αδυναμία και έλλειψη φιλοδοξιών. Το χαμόγελο, η προσήλωση στο συνομιλητή σου, οι εύστοχες ερωτήσεις και πάνω από όλα η ψυχραιμία, θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στη θέση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!