Μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει την εντύπωση που υπήρχε ότι οι γυναίκες έλκονται από άνδρες με ουλές και αρρενωπά χαρακτηριστικά
αφού υποστηρίζει πως οι ασθενές φύλο αρέσκεται σε άρρενες με στρογγυλεμένα και θηλυκά χαρακτηριστικά.

Γυναίκες που διαμένουν σε χώρες με υγιή πληθυσμό έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε θηλυπρεπείς άντρες, σε αντίθεση με αυτές που κατοικούν σε χώρες με χαμηλό επίπεδο δημόσιας υγείας και προτιμούν τους μάγκες.

Έρευνα ειδικών ψυχολόγων στην οποία συμμετείχαν γυναίκες από 30 χώρες, κατέδειξε πως οι «βαρύς» άντρες είναι πιο επιθυμητοί για σύντροφοι στις χώρες με χαμηλότερα επίπεδα δημόσιας υγείας και θνητότητας.

Στον αντίποδα, σε χώρες όπου το προσδόκιμο επιβίωσης είναι υψηλό, οι γυναίκες προτιμούν τους θηλυπρεπείς άντρες.

Η μέτρηση έγινε με την κλίμακα κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η έρευνα ανατρέπει την επικρατούσα άποψη ότι τα πρότυπα της ομορφιάς καθορίζονται τις τάσεις της κοινωνίας και καταλήγει σε νέα, εντυπωσιακά συμπεράσματα…

«Όταν μία γυναίκα επιλέγει σύντροφο, υποσυνείδητα συνυπολογίζει δύο δεδομένα. Το πρώτο είναι η ελκυστικότητα, από την οποία “υποψιάζεται” τα γενετικά χαρακτηριστικά που θα τη βεβαιώνουν ότι θα τις προσφέρει υγιείς απογόνους. Και το δεύτερο είναι η “επένδυση” που διαισθάνεται για έναν καλό πατέρα του παιδιού της», εξηγεί η LisaDeBruine, υπεύθυνη της μελέτης στο Πανεπιστήμιο Aberdeen της Βρετανίας.

Στο πλαίσιο της μελέτης η ομάδα της DeBruine δημιούργησε με ειδικό πρόγραμμα σύντηξης φωτογραφιών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή πρόσωπα αντρών και γυναικών.

Ο υπολογιστής αναλύοντας τα δεδομένα κατάφερε να αποκαλύψει ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τα δύο φύλα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του κομπιούτερ, τα πιο προφανή ανδρικά χαρακτηριστικά είναι το μεγάλο πιγούνι και το έντονο υπερόφρυο τόξο (οστό πάνω τα φρύδια που δίνει το βάθος στα μάτια).

Ακολούθως, η DeBruine ζήτησε από 4.794 λευκές γυναίκες, σε διάφορες χώρες του κόσμου, να δουν 20 ζεύγη ανδρικών προσώπων και να σημειώσουν ποιο από τα δύο ήταν πιο ελκυστικό.

Σε κάθε ζεύγος προσώπου που βρισκόταν στην οθόνη, η μία φωτογραφία ήταν κανονική, ενώ η άλλη είχε υποστεί ψηφιακή επεξεργασία ώστε να αλλοιωθούν κατά 50% τα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά του.

Γυναίκες από το Μεξικό, που είναι από τις χώρες με το χαμηλότερο δείκτη δημόσιας υγείας, προτιμούσαν αρρενωπά πρόσωπα σε ποσοστό 54%, συγκριτικά με τις σουηδέζες που έδωσαν τη συγκεκριμένη απάντηση σε ποσοστό 32%.

Οι βρετανίδες προτίμησαν τους «μάτσο» σε ποσοστό 43%.

Οι επιστήμονες καταλήγουν πως «οι παράγοντες του περιβάλλοντος διαβίωσης φαίνεται πως επηρεάζουν δραματικά τις γυναίκες στην επιλογή συντρόφου με βασικό κριτήριο την αρρενωπότητα, η οποία συνδέεται στο υποσυνείδητο με την καλύτερη υγεία».

«Το “έξτρα άρωμα” τεστοστερόνης φαίνεται πως αποτελεί το διαβατήριο για την τεκνοποίηση γερών απογόνων στις χώρες όπου η δημόσια υγεία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Εντούτοις, στις χώρες όπου η δημόσια υγεία βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, οι γυναίκες δεν επιλέγουν με βάση αυτό το κριτήριο, αλλά μπορούν να επιλέξουν απλώς ό,τι τους αρέσει…» καταλήγει η DeBruine.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the Royal Society B.