Τα απίστευτα οφέλη που έχει το κλάμα στην ψυχική μας υγεία

Τα απίστευτα οφέλη που έχει το κλάμα στην ψυχική μας υγεία

 

Στην κοινωνία μας, το κλάμα συνδέεται με δυσάρεστα, αρνητικά συναισθήματα και αδυναμία... Όμως, το κλάμα είναι μία εμπειρία κάθαρσης και γενικά θεωρείται από ερευνητές και ειδικούς ως μία υψηλά εξελιγμένη συμπεριφορά.

Έχει σημειωθεί από έρευνες πως το κλάμα δεν είναι απλώς μία ανθρώπινη αντίδραση στη θλίψη και τον εκνευρισμό, είναι και μία υγιής συναισθηματική αντίδραση!

Δείτε παρακάτω τα οφέλη που έχει το κλάμα για την υγεία:

1. Άγχος

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το κλάμα μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να ηρεμήσει κατά τη διάρκεια κάποιων αγχωτικών περιόδων. Τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και μπορεί να χρειαστούν μερικά λεπτά πριν το σώμα αρχίσει να χαλαρώνει.

2. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες , το κλάμα όχι μόνο μπορεί να τη μειώσει, αλλά να την κρατήσει υπό έλεγχο.

3. Συσσώρευση τοξινών

Τα δάκρυα μπορούν να απομακρύνουν διάφορες τοξίνες από τα μάτια, όπως ο καπνός και η σκόνη. Επίσης με το κλάμα, τα δάκρυα ξεπλένουν τοξίνες που συσσωρεύονται στο σώμα λόγω του στρες. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, οδηγώντας έτσι σε μια ελαφρύτερη διάθεση.

4. Εναλλαγές διάθεσης

Εάν αναρωτιέστε γιατί η συμπεριφορά σας έχει γίνει επιθετική και συνεχίζετε να αισθάνεστε ανήσυχοι και ευέξαπτοι τον τελευταίο καιρό, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να υπάρχει σωστή απάντηση. Η αλλαγή της διάθεσης μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Ένας τέτοιος λόγος είναι η συσσώρευση μαγγανίου στο σώμα.

Όταν κλαίμε, αυτή η περίσσεια ποσότητα του, αποβάλλεται από τον οργανισμό μαζί με τα δάκρυα. Αυτό μειώνει τη συγκέντρωση του στο σώμα και ως αποτέλεσμα, σας κάνει να νιώθετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι.

5. Πόνος

Όταν βιώνει κανείς σωματικό πόνο, συνήθως κυλούν ασυναίσθητα κάποια δάκρυα. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μειώνει την αίσθηση του πόνου. Η έρευνα διαπίστωσε ότι εκτός από ένας τρόπος να ξεσπάτε, το συναισθηματικό κλάμα απελευθερώνει οξυτοκίνη και ενδορφίνες. Αυτές οι χημικές ουσίες κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά και μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τόσο τον σωματικό όσο και τον συναισθηματικό τους πόνο.

Να θυμάστε ότι τα δάκρυα μπορούν να κυλήσουν τόσο εξαιτίας ενός πόνου, όσο και ευτυχίας. Το αποτέλεσμα όμως εξίσου θετικό και για τις δύο περιπτώσεις. Επομένως, μη συγκρατείτε τον εαυτό σας και αφήστε το σώμα να αντιδράσει με τον τρόπο που εκείνο επιλέγει σε κάθε στιγμή έντασης της ζωής σας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top