Τι κάνεις όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η φίλη ή η συνάδελφος σε...ζηλεύει

Τι κάνεις όταν αντιλαμβάνεσαι ότι η φίλη ή η συνάδελφος σε...ζηλεύει
Ένα από τα συχνότερα φαινόμενα μεταξύ των γυναικών και μάλιστα των φίλων είναι ο ανταγωνισμός. Πολλές φορές βλέπουμε τις φίλες μας να μην αντιδρούν ενισχυτικά ή ακόμη και να είναι αποθαρρυντικές σε πράγματα που έχουμε πετύχει ή διακριθεί. Αυτό είναι ένα θέμα που συχνά προβληματίζει και μας βάζει σε μία διαδικασία να αναρωτιόμαστε γιατί αντιδρά έτσι.

Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους άνδρες είναι πιο σαφής και ξεκάθαρος σε σχέση με αυτόν των γυναικών.  Οι γυναίκες εκτός από αντικείμενα του πόθου (π.χ. ντύσιμο) γίνονται ανταγωνιστικές μεταξύ τους και με χαρακτηριστικά προσωπικότητας αλλά και με καταστάσεις. Λειτουργούν εσωτερικές διαδικασίες με βάση τη σύγκριση, τη ζήλια και τα αισθήματα ανεπάρκειας (κόμπλεξ κατωτερότητας) που πυροδοτούνται και προβάλλονται σε μία άλλη γυναίκα μέσα από τον ανταγωνισμό.

Ανταγωνιζόμαστε άλλες γυναίκες στα χαρακτηριστικά που έλκουν το άλλο φύλο, θέλοντας να είμαστε η καλύτερη, που θα ξεχωρίζει, θα ελκύει και θα επιλέγεται από τους άνδρες, στον εργασιακό χώρο που θα καταφέρει το θαυμασμό και την προαγωγή αλλά και στις καταστάσεις της καθημερινότητας. Η γυναίκα που ανταγωνίζεται πασχίζει να ξεχωρίσει για να καλύψει τις ανασφάλειές της.

Πώς την ξεχωρίζεις;

-Μειώνει τους κόπους και τις προσπάθειές σου, απαξιώνοντας τις επιτυχίες σου.

-Δεν ενθαρρύνει την προσπάθειά σου να πετύχεις κάτι σημαντικό.

-Αγωνίζεται διαρκώς να καταφέρει κάτι παραπάνω από σένα.

-Όταν πετυχαίνεις κάτι σημαντικό το θεωρεί τύχη ή συγκυρία.

-Στη χαρά σου θα απουσιάζει συχνά.

-Αντιγράφει πολλές φορές ντύσιμο και συμπεριφορές σου.

-Σου κρύβει πολλά από τα δικά της αλλά επιδιώκει να έχει πλήρη εικόνα για σένα, τις επιλογές σου, τη ζωή σου.


Πώς τη διαχειρίζεσαι;

-Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό να τη διακρίνεις και να αποκτήσεις επίγνωση του τι συμβαίνει.

-Προσπάθησε να καταλάβεις ότι το πρόβλημα είναι δικό της και όχι δικό σου και αυτή οφείλει να το διαχειριστεί και να βοηθήσει τον εαυτό της.

-Εστίασε στα καλά που μπορεί να έχει και προφυλάξου από αυτά που μπορεί να σε βλάπτουν.

-Επικοινώνησε μαζί της για αυτό που σε ενοχλεί και πες της πως το βλέπεις εσύ και πως νιώθεις.


Να θυμάσαι…

Ο ανταγωνισμός μεταξύ γυναικών είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο στη ζωή μας, ωστόσο αν εσύ ξέρεις ποια είσαι και τι αξίζεις μπορείς να τον αντιμετωπίσεις Η εσωτερική ισορροπία, η αγάπη για τον εαυτό μας και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης λειτουργούν πάντα, είτε αν τον βιώνεις από κάποια άλλη γυναίκα που τον προβάλλει σε σένα είτε αν είναι ένα «σαράκι» που υπάρχει μέσα σου και ανταγωνίζεσαι εσύ άλλες γυναίκες.

Scroll To Top