Τι σημαίνει για τον κάθε άνθρωπο απιστία;

Τι σημαίνει για τον κάθε άνθρωπο απιστία;
Η απιστία είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο «καυτά» θέματα που απασχολούν τους επιστήμονες που μελετούν την ανθρώπινη σεξουαλικότητα, γι’ αυτό και δεκάδες μελέτες έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση στο πόσοι άνθρωποι απατούν, γιατί απατούν ή και τι σημαίνει για τον κάθε άνθρωπο «απιστία».

Ελάχιστα όμως είναι τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με το πώς επιλέγει κανείς εραστή ή ερωμένη όταν πρόκειται να αποφασίζει να απατήσει το ταίρι του. Είναι πιο πιθανό το «τρίτο πρόσωπο» να είναι κάποιο άτομο από το οικείο περιβάλλον ή κάποιος άγνωστος; Και υπάρχει άραγε διαφορά στην επιλογή που κάνει καθένα από τα δύο φύλα;

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Family Psychology εξερευνά αυτή τη μυστηριώδη και… πικάντικη πτυχή της απιστίας και δίνει απαντήσεις!

Στο πλαίσιο της μελέτης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Μπόλντερ ανέλυσαν τεράστιο όγκο δεδομένων που αφορούσαν 13.030 Αμερικανούς και κάλυπταν το διάστημα 2000-2016. Μεταξύ άλλων, ζητήθηκε από τους παντρεμένους συμμετέχοντες που δήλωσαν πως είχαν απατήσει το ταίρι τους να απαντήσουν με ποιον είχαν κάνει σεξ, πέραν του «νόμιμου» συντρόφου τους. Οι επιλογές που είχαν οι συμμετέχοντες (και μπορούσαν να επιλέξουν παραπάνω από μία) ήταν:

Με έναν στενό φίλο
Με έναν γείτονα, συνάδελφο, παλιό γνωστό
Με ένα άτομο που γνώριζαν ελάχιστα
Πληρωμένο σεξ
ΆλλοΣύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (53,5%) το τρίτο πρόσωπο ήταν στενός φίλος, ενώ η δεύτερη δημοφιλέστερη επιλογή φάνηκε να είναι ένας γείτονας, συνάδελφος ή παλιός γνωστός (29,4%). Λιγότερο σύνηθες ήταν το εξωσυζυγικό σεξ με κάποιο σχεδόν άγνωστο πρόσωπο (21%) και ακόμη λιγότερο το πληρωμένο σεξ (7,9%). Ποσοστό 8% των συμμετεχόντων απάντησε πως απάτησε το ταίρι του με άτομο που δεν εμπίπτει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες («άλλο»).

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών ως προς το ποσοστό που επιλέγει έναν στενό φίλο για να απατήσει, τα ποσοστά όμως ήταν πολύ διαφορετικά όσον αφορά το σεξ με έναν άγνωστο (άντρες 24,3%, γυναίκες 15,5%). Επίσης, μεγάλη ήταν η απόκλιση και όσον αφορά το πληρωμένο σεξ (άντρες 7,2%, γυναίκες 1,3%).

Σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσουν τα ευρήματα, οι ερευνητές αναφέρουν πως το «παράνομο» σεξ με ένα πρόσωπο που γνωρίζουμε καλά είναι πιο πιθανό συγκυριακά, αφού μάλλον οι επαφές με το εν λόγω άτομο είναι πιο συχνές, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να υποδεικνύει μια ανάγκη όχι μόνο σεξουαλική αλλά και συναισθηματική, την οποία μπορούμε πιο εύκολα να καλύψουμε με ένα άτομο που γνωρίζουμε χρόνια και με το οποίο νιώθουμε οικεία.
Scroll To Top