Κατάθλιψη: Η καθοριστική συμβολή της άσκησης στην πρόληψή της

Κατάθλιψη: Η καθοριστική συμβολή της άσκησης στην πρόληψή της
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας προστατεύσει από την κατάθλιψη ανεξάρτητα από την ηλικία σας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επιστήμονες από το King's College του Λονδίνου ανέλυσαν δεδομένα από 49 μελέτες που περιλάμβαναν συνολικά 266.939 άτομα, προκειμένου να εκτιμηθεί εάν η άσκηση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης.

Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με όσους είχαν χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Τα οφέλη της άσκησης αφορούσαν όλες τις ηλικιακές ομάδες, τους νέους, τους ενήλικες αλλά και τους ηλικιωμένους.



Ο Δρ Brendon Stubbs, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας προστάτευαν από τη μελλοντική κατάθλιψη παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, σε κάθε ήπειρο και αφού λαμβάνονταν υπόψη άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα και η γενική κατάσταση της υγείας. Δεδομένης της πληθώρας των οφελών της σωματικής άσκησης για την υγεία, τα ευρήματά μας προστίθενται στις επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη σωματική δραστηριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής».

Οι ερευνητές στοχεύουν στην πραγματοποίηση περαιτέρω μελετών για να κατανοήσουν τις επιδράσεις των διαφόρων τύπων σωματικής άσκησης και την κατάλληλη «δοσολογία» για τη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης.

Ο Δρ. Simon Rosenbaum, συν-συγγραφέας της μελέτης, πρόσθεσε: «Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σημαντικά ευρήματα θα μεταφραστούν σε ουσιαστική αλλαγή πολιτικής που θα δημιουργήσει περιβάλλοντα και ευκαιρίες για να βοηθήσουν όλους, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας».

Πηγή: Mirror.co.uk
Scroll To Top