Η ειλικρίνεια αποτελεί σημαντικό στοιχείο μιας υγιούς σχέσης, καθώς είναι σημαντικό ο σύντροφός σου να μοιράζεται μαζί σου την αλήθεια ακόμα και αν αυτή θα σε πονέσει. Ωστόσο, όταν η ειλικρίνεια γίνεται χωρίς ενσυναίσθηση μπορεί να λειτουργήσει τοξικά για τη σχέση.

Ποια είναι η διαφορά της υγιούς από την ωμή ειλικρίνεια;

Σύμφωνα με την νευροψυχολόγο, Δρ. Sanam Hafeez η υγιής ειλικρίνεια ορίζεται ως ο τρόπος του να είμαστε ανοιχτοί χωρίς να κρίνουμε. «Ο σύντροφός σου θα πρέπει να μπορεί να δείχνει ενσυναίσθηση, ακόμα και αν έχει εκείνος δίκιο. Συνολικά, είναι απαραίτητος ο αμοιβαίος σεβασμός».
Η οποιαδήποτε συμβουλή ή κριτική ασκούμε στο σύντροφό μας θα πρέπει να λειτουργεί εποικοδομητικά και ενθαρρυντικά. Όταν όμως η ειλικρίνεια χρησιμοποιείται για να διορθώσουμε, , να υποτιμήσουμε ή να προσβάλουμε, υποδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία και σίγουρα αποτελεί red flag για τη σχέση. Η ωμή ειλικρίνεια δημιουργεί ανισότητα στη σχέση καθώς ο ένας από τους δύο νιώθει κατώτερος.
Η ωμότητα σε μία σχέση μπορεί να λειτουργήσει ως τρόπος χειραγώγησης, για το σύντροφο που θέλει να έχει τον έλεγχο της σχέσης, ο οποίος συνήθως επιλέγει για ταίρι του άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πώς να αντιμετωπίσεις έναν σύντροφο που μιλά με ωμή ειλικρίνεια;

Σε πολλές περιπτώσεις ο σύντροφός σου μπορεί να μην αντιλαμβάνεται την τοξικότητά του.Αυτό, μπορεί να οφείλεται στο περιβάλλον το οποίο μεγάλωσε, καθώς μπορεί να του έχει ασκηθεί σκληρή κριτική ή να είναι ένας μηχανισμός άμυνας απέναντι στις δικές του ελλείψεις. Για αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μοιραστούμε με το σύντροφό μας το πως αισθανόμαστε και να του δώσουμε την ευκαιρία να επανορθώσει. Αν ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συμβεί, και συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο ίσως θα πρέπει να δώσεις τίτλους τέλους σε αυτή τη σχέση.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!