Γιατί οι σεξουαλικές επιθυμίες αλλάζουν καθ' όλη τη διάρκεια του γάμου

Γιατί οι σεξουαλικές επιθυμίες αλλάζουν καθ' όλη τη διάρκεια του γάμου

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας όταν βρίσκονται σε μια νέα σχέση. Ωστόσο αυτό το πάθος είναι δύσκολο να διατηρηθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Αλλά, πώς ακριβώς αλλάζει η σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια μιας σχέσης;

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα Αρχεία Σεξουαλικής Συμπεριφοράς, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από δύο διαχρονικές μελέτες για να διερευνήσουν πώς μπορεί να επηρεαστεί η σεξουαλική επιθυμία των ανδρών και των γυναικών στα πρώτα στάδια του γάμου. Οι συμμετέχοντες έλαβαν πολλά ερωτηματολόγια λίγο μετά το γάμο τους και στη συνέχεια κάθε έξι έως οκτώ μήνες μετά το γάμο. Στην αρχή, οι νεόνυμφοι ανέφεραν μέτρια έως υψηλά επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας κατά μέσο όρο, ενώ οι άνδρες ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα επιθυμίας από ό, τι οι γυναίκες.

Όμως με το πέρασμα του χρόνου η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών υποχώρησε απότομα, ενώ η σεξουαλική επιθυμία των ανδρών δεν παρουσίασε μείωση. Ο ερχομός των παιδιών τόνισε αυτή τη διαφορά, έτσι ώστε οι νέες μητέρες ανέφεραν μεγαλύτερη μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, ενώ η επιθυμία των ανδρών παρέμεινε και πάλι σταθερή κατά μέσο όρο.

Είναι δελεαστικό να συμπεράνουμε ότι αυτές οι δύο μελέτες ενισχύουν το στερεότυπο ότι οι γυναίκες έχουν ασθενέστερες επιθυμίες, ενώ η επιθυμία των ανδρών είναι υψηλή και σταθερή. Στην πραγματικότητα, η εξελικτική θεωρία έχει χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει την ιδέα ότι όταν οι γυναίκες εισέλθουν σε μια αφοσιωμένη σχέση και έχουν παιδιά, η εστίασή τους απομακρύνεται από το σεξ, ενώ οι άνδρες έχουν επιθυμία ανεξάρτητα από τις αλλαγές που συμβαίνουν.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες εξηγήσεις, όπως ότι άνδρες μπορεί να έχουν δυσκολία στο να αναφέρουν ότι βιώνουν μια μειωμένη επιθυμία στο σεξ. Όποια και αν είναι η αιτία, υπάρχουν πολλά ζευγάρια που βιώνουν ασυμφωνίες στις σεξουαλικές επιθυμίες. Και τα ευρήματα από αυτή τη νέα έρευνα δείχνουν ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να αυξηθούν κατά τη διάρκεια μιας σχέσης.

Μπορεί να είναι καθησυχαστικό για ορισμένους να θεωρήσουν ότι αυτά τα σεξουαλικά προβλήματα είναι περισσότερο φυσικό φαινόμενο και δεν σηματοδοτούν ένα σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις. Ωστόσο, οι σεξουαλικές αποκλίσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική σεξουαλική δυσαρέσκεια και οικογενειακά προβλήματα.

Εάν και εσείς παρατηρείτε προβλήματα στη σεξουαλική σας ζωή, ίσως η  συνεργασία με έναν θεραπευτή σας βοηθήσει να τα ξεπεράσετε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top