Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Frontiers in Neuroscience» βρήκε ότι οι γυναίκες που είχαν υποφέρει από σεξουαλική βία, ακόμα κι αυτές που δεν είχαν διαγνωστεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), είχαν πιο έντονες αναμνήσεις ακόμα και δεκαετίες μετά το τραυματικό συμβάν, το οποίο ήταν δύσκολο -αν όχι αδύνατο- να ξεχάσουν.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι είναι αναμενόμενο σε έναν βαθμό οι αναμνήσεις αυτές να σχετίζονται με περισσότερα συναισθήματα κατάθλιψης και άγχους, διότι αυτές οι γυναίκες θυμούνται τι έγινε και το σκέφτονται πολύ. Αυτά τα συναισθήματα και οι σκέψεις σχετίζονται συνήθως με τη διαταραχή του μετατραυματικού στρες, η οποία χαρακτηρίζεται από πιο έντονες φυσικές και ψυχικές αντιδράσεις. Οι περισσότερες συμμετέχουσες στη μελέτη όμως που είχαν έντονες αναμνήσεις από συμβάν σεξουαλικής βίας δεν υπέφεραν από διαταραχή μετατραυματικού στρες.
Στη μελέτη συμμετείχαν 183 γυναίκες ηλικίας 18-39. Οι 64 ανέφεραν ότι είχαν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας, ενώ οι 119 δεν είχαν τέτοιο ιστορικό. Λιγότερο από το 10% λάμβανε αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Οι γυναίκες με ιστορικό σεξουαλικής βίας ανέφεραν πιο ισχυρές αναμνήσεις με συγκεκριμένες λεπτομέρειες, γεγονός που δείχνει ότι ανακαλούσαν ξεκάθαρα όλο το συμβάν. Παράλληλα, ανέφεραν δυσκολία στο να το ξεχάσουν και το θεωρούσαν ένα πολύ σημαντικό γεγονός στη ζωή τους.

Οι ειδικοί εξηγούν πως κάθε φορά που μια ανάμνηση ανακαλείται δημιουργείται μια νέα, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει το άτομο που κάνει την ανάκληση στο εδώ και τώρα. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να δυσκολεύει το άτομο να ξεχάσει αυτό που συνέβη.
Οι σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική βία κι επιθετικότητα είναι μια από τις πιο πιθανές αιτίες PTSD στις γυναίκες. Το PTSD είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με έκπτωση των εγκεφαλικών λειτουργιών που είναι υπεύθυνες για τη μάθηση και τη μνήμη, η οποία καταβάλλει το άτομο σωματικά και ψυχικά, και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Στη νέα μελέτη βρέθηκε πως γυναίκες που ανακαλούσαν συχνότερα την τραυματική εμπειρία είχαν περισσότερα σχετικά συμπτώματα.
Η ερευνητική ομάδα μάλιστα ανέπτυξε μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ζωντανών αναμνήσεων του τραύματος που περιλαμβάνει την εξιστόρηση της τραυματικής ανάμνησης σε συνεντεύξεις, τη συγγραφή ιστορίας, ακόμα και την επίσκεψη στον τόπο όπου σημειώθηκε το συμβάν. Οι ερευνητές προτείνουν παράλληλα ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του νου και του σώματος που συνδυάζει 30 λεπτά διαλογισμό με 30 λεπτά αερόβια άσκηση δύο φορές την ημέρα για δύο εβδομάδες. Αυτού του τύπου η εκπαίδευση μείωσε τα τραυματικά συμπτώματα των γυναικών που είχαν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας. Οι συμμετέχουσες σε αυτό το πρόγραμμα ανέφεραν λιγότερες σκέψεις σχετικά με το συμβάν και αναμόχλευαν λιγότερο συχνά το τραυματικό παρελθόν.

Τέλος, οι ερευνητές τονίζουν ότι το πρόβλημα της σεξουαλικής βίας δεν θα βρει σύντομα μια οριστική λύση, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ειδικοί να εστιάσουν την προσοχή τους τόσο στην πρόληψή της όσο και στη δικαίωση των θυμάτων και στην πλήρη ανάρρωσή τους.

Πηγή: zougla.gr