Η εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει πολλές αλλαγές στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου οι γυναίκες είναι συχνά εξαντλημένες και υποφέρουν από ναυτία. Μπορεί, επίσης, να νιώθουν άβολα με τις αλλαγές του σώματός τους και οι μαστοί τους να είναι πολύ ευαίσθητοι, με αποτέλεσμα η σεξουαλική ορμή να μειώνεται.

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου όμως, πολλές γυναίκες έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για το σεξ, ενώ δεν ανησυχούν πια τόσο για τις αλλαγές του σώματός τους και η ναυτία έχει υποχωρήσει. Παράλληλα, ρέει περισσότερο αίμα στα γεννητικά όργανα, το οποίο μπορεί να κάνει το άγγιγμα πιο ερεθιστικό σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ σε κάποιες άλλες ενδέχεται να προκαλεί δυσφορία. Η λίπανση του κόλπου μπορεί επίσης να είναι αυξημένη.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, το σεξ μπορεί να προκαλεί δυσφορία και το ζευγάρι χρειάζεται να κάνει προσαρμογές στη σεξουαλική του δραστηριότητα.

Για τις περισσότερες γυναίκες το σεξ είναι ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το έμβρυο περιβάλλεται από αμνιακό υγρό, το οποίο λειτουργεί σαν προστατευτικό μαξιλάρι, με αποτέλεσμα η κίνηση κατά τη σεξουαλική πράξη να μην μπορεί να προκαλέσει κανέναν τραυματισμό. Υπάρχει, επίσης, η τραχηλική βλέννη που καλύπτει το τραχηλικό στόμιο και κρατά τα βακτήρια μακριά από τη μήτρα.

Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο, το σεξ κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να είναι επικίνδυνο και θα πρέπει να αποφεύγεται. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, που έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού είναι καλό να αποφεύγουν τη σεξουαλική επαφή. Το ίδιο και οι γυναίκες που εμφανίζουν ανεξήγητη αιμορραγία ή μη φυσιολογική κολπική έκκριση. Επίσης, η σεξουαλική επαφή απαγορεύεται στις γυναίκες που έχουν πρόωρη διαστολή του τραχήλου και διαρροή αμνιακού υγρού. Τέλος, οι γυναίκες που έχουν προδρομικό πλακούντα, όταν δηλαδή ο πλακούντας βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας και καλύπτει τον τράχηλο, θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν το σεξ.

Εάν μια γυναίκα ανησυχεί αναφορικά με το εάν θα πρέπει να είναι σεξουαλικά ενεργή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι καλό να κάνει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον ιατρό της.
Πηγή: zougla.gr