Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Νέο Δελχί, η διατροφή που είναι χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά και η υπερβολική κατανάλωση του αποκαλούμενου junk food αυξάνουν τα επίπεδα του στρες αλλά και το σωματικό βάρος, παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή ακόμα και των νέων ατόμων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 800 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 21-40 ετών. Σκοπός της έρευνας ήταν η κατανόηση της επίδρασης των διάφορων επιλογών και συνηθειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής στη σεξουαλική δραστηριότητα των ατόμων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν κάποια συμπτώματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Το 18%, μάλιστα, είχε μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον ως αποτέλεσμα της πρόσληψης βάρους που οφειλόταν στην κακή διατροφή.

Η μελέτη επίσης αποκάλυψε ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις αντιλήψεις των συμμετεχόντων για τον τρόπο ζωής τους και τις επιπτώσεις που μπορεί αυτός να έχει στη σεξουαλική τους υγεία. Πιο συγκεκριμένα, το 79% των γυναικών άνω των 30 ετών θεωρεί ότι για τη μειωμένη του σεξουαλική ορμή ευθύνονται τα ορμονικά του προβλήματα, ενώ το 77% των γυναικών 21-30 πιστεύει ότι η βασική αιτία της μειωμένης σεξουαλικής ορμής είναι το σωματικό του βάρος.

Από την άλλη, το 76% των ανδρών άνω των 30 θεωρεί ότι η μη συστηματική ή ελλιπής φυσική δραστηριότητα είναι η πρωταρχική αιτία της μειωμένης σεξουαλικής ορμής, ενώ το 75% των ανδρών ηλικίας 21-30 πιστεύει ότι για τη μειωμένη σεξουαλική ορμή ευθύνονται οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Παρομοίως, άνδρες και γυναίκες αντιδρούν διαφορετικά στους διάφορους τύπους στρες και κατά συνέπεια διαφέρουν οι επιπτώσεις αυτού στη σεξουαλική τους ζωή. Ανεξάρτητα μάλιστα από τα επίπεδα του στρες, οι άνδρες φαίνεται ότι έχουν υψηλοτέρα επίπεδα σεξουαλικής ορμής σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Παράλληλα, οι γυναίκες φαίνεται να επηρεάζονται περισσότερο από το κοινωνικό στρες, ενώ οι άνδρες από το εργασιακό. Ως πιο σημαντικούς στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη σεξουαλική τους ορμή, οι γυναίκες ανέφεραν την κοινωνική πίεση (66,8 %), την οικογένεια (48,8 %) και τέλος την εργασία (42,4 %). Για τους άνδρες, πιο σημαντικός παράγοντας ήταν η εργασία (52%) και ακολουθούσαν η κοινωνική πίεση (49,4 %) και οι οικογενειακές υποχρεώσεις (41,5 %).

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι περισσότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες προκύπτουν από μεταβολικά προβλήματα, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Πάνω από το 88,3% των ατόμων με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος έχει ισχυρή σεξουαλική ορμή σε σύγκριση με αυτούς που είναι παχύσαρκοι.

Υπάρχει, επίσης, μια ομάδα κορυφαίων ειδικών που εκφράζει ανησυχίες σχετικά με την έκπτωση της σεξουαλικής επιθυμίας εξαιτίας της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης junk food.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με το βασικό εύρημα της ινδικής μελέτης, η σεξουαλική δραστηριότητα των νέων επηρεάζεται από την κατανάλωση φαγητού χαμηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Μια διατροφή που βασίζεται στο junk food μπορεί επίσης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, να μειώσει την παραγωγή των φυσιολογικών ορμονών, διαταράσσοντας έτσι τη σεξουαλική λειτουργία. Η διαταραχή των ορμονών οδηγεί σε αύξηση τόσο του βάρους όσο και των επιπέδων του σωματικού και ψυχοσυναισθηματικού στρες, των βασικών δηλαδή αιτιολογικών παραγόντων της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Πηγή: zougla.gr