Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέση πολλές φορές προβληματίζονται για το πώς θα καταφέρουν να μετατρέψουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις σε πιο επoικοδομητικές και για τους δυo. Χωρίς να οδηγηθούν στη διάλυση της σχέσης τους! Σε μία σχέση ωστόσο είναι φυσιολογικό και σίγουρα αναπόφευκτο το ζευγάρι να συναντάει εμπόδια, πράγμα που με τη σειρά του αυτομάτως σηματοδοτεί την έναρξη και κάποιων δυσκολιών!

Όσο αγαπημένο και αν είναι ένα ζευγάρι, ακόμα και αν η κατανόηση και η υποστήριξη υφίσταται δυναμικά, είναι μέσα στο πρόγραμμα να εμφανίζονται κατά καιρούς αντιπαραθέσεις. Αν αυτές δεν αντιμετωπιστούν σωστά και άμεσα, μπορεί να προκαλέσουν μια έντονη ταραχή. Αυτή με τη σειρά της είτε θα βελτιώσει την σχέση είτε θα την φέρει σιγά σιγά προς το τέλος της.

Μια λανθασμένη αντίληψη υποστηρίζει πως τα επιτυχημένα ζευγάρια δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει μια σχέση επιτυχημένη έγκειται στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα μέλη της τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Η έλλειψη προβλημάτων δεν υφίσταται σε καμία σχέση. Εκτός και αν δεν είναι σχέση. Οι συγκρούσεις μέσα στη σχέση σου πολλές φορές σε οδηγούν σε αδιέξοδο; Εδώ θα βρεις τις τρεις κυριότερες αιτίες που αποδεικνύουν ότι η σχέση σας ίσως περνάει μια έντονη κρίση.

Ασυμφωνία στόχων και επιθυμιών

Όσο και αν προσπαθείτε καθημερινά για το καλύτερο και για τους δυο σας δεν παύεται να λειτουργείται ως άνθρωποι και ατομικά. Η ζωή σας βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση με το πρόγραμμα του καθενός σας να διαφέρει και τον χρόνο συνύπαρξης να μειώνεται λόγο της καθημερινότητας ολοένα και περισσότερο. Η τριβή μέσα σε όλα αυτά είναι αναπόφευκτο κάποια στιγμή να κάνει την εμφάνισή της. Όταν μάλιστα ο ένας από τους δυο επιλέγει να θέσει κάποιους στόχους και επιθυμίες τότε και τα σημεία τριβής δεν έχουν παρά να αυξάνονται. Ειδικά όταν οι επιθυμίες αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα θέλω του άλλου.

Θα ήταν καλό να γίνει σαφές πως οι τριβές στους στόχους και στις επιθυμίες του ζευγαριού δεν ορίζουν την σχέση ως επιτυχημένη ή μη επιτυχημένη. Η όλη επιτυχία μιας σχέσης έγκειται στην αλληλοϋποστήριξη και φυσικά στους αμοιβαίους συμβιβασμούς. Με τον όρο συμβιβασμός ασφαλώς δεν εννοείται η κατάργηση των ατομικών ‘’θέλω’. Αντιθέτως, αναφέρεται στη συνολική διατήρηση της σχέσης έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ευθυγραμμιστούν τα θέλω και των δυο, κάνοντας όταν και όπου χρήζει σημαντικό κάποιες αμοιβαίες υποχωρήσεις. Έχε λοιπόν πάντα κατά νου το εξής: Οαμοιβαίος συμβιβασμός αυτομάτως σημαίνει και αμοιβαία θέληση για τη διατήρηση του μαζί.

Έλλειψη επικοινωνίας

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο χαλάει μια σχέση και μάλλον από τους σημαντικότερους είναι η κακή συνεννόηση. Όταν η επικοινωνία μοιάζει να σας αποξενώνει και παύει πια να αποτελεί ένα μέσω στο να έρθετε πιο κοντά, τότε είναι που τα πράγματα αρχίζουν με την σειρά τους να γίνονται ολοένα και πιο ζόρικα. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η συνεννόηση και έτσι να μεταφέρονται λάθος μηνύματα από το ένα πρόσωπο στο άλλο.

Αυτό συμβαίνει επειδή στις περισσότερες σχέσεις υπάρχει η προσδοκία πως η άλλη πλευρά οφείλει να καταλαβαίνει πάντα τα όσα λέμε. Κυρίως, όμως, οφείλει πάντα να καταλαβαίνει το τι νιώθουμε και πως το βιώνουμε. Τα πράγματα όμως δεν λειτουργούν πάντα έτσι. Τα επικοινωνιακά φίλτρα και ο τρόπος που σκέφτεται καθένας μας διαφέρει σημαντικά. Συνεπώς εάν δεν γίνει ξεκάθαρο αυτό από την αρχή μέσα στη σχέση, το αποτέλεσμα θα είναι πάντα δυσάρεστο.

Μοιάζει λίγο με σειρά από ντόμινο η επικοινωνία: Εάν πέσει το ένα τουβλάκι, αυτομάτως είναι αρκετά πιθανό να γκρεμιστεί τελείως και όλη η σειρά. Επιλέξετε και οι δύο να εστιάσετε στην εσωτερική σας φωνή. Δώστε παράλληλα χώρο και στην εσωτερική φωνή του άλλου. Έτσι θα είναι τεράστιες οι πιθανότητες το πρόσημο να βγει θετικό. Θα επανακτήσετε και πάλι την χαμένη σας επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Μια ακόμη αιτία που πυροδοτεί την κρίση ανάμεσα σε δύο συντρόφους είναι οι προσδοκίες που τίθενται σιωπηρά. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες σε μια σχέση σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με θέματα που αφορούν την χειραγώγηση και τον έλεγχο. Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο σύντροφός μας θα πρέπει να μας μιλάει και να μας συμπεριφέρεται ακριβώς όπως εμείς επιθυμούμε. Καταλήγοντας να πιστεύουμε πως εάν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει τότε δεν μας νοιάζεται πραγματικά. Μια τέτοια πεποίθηση ασφαλώς δεν ωφελεί πουθενά, αντιθέτως πυροδοτεί μεγαλύτερα προβλήματα μέσα στη σχέση!

Οι προσδοκίες αυτές είναι συνήθως προϊόν δικών μας πεποιθήσεων και κυρίως βιωμάτων που αποκομίσαμε ως παιδιά από το οικογενειακό μας περιβάλλον. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες σχέσεις. Δυστυχώς συνήθως να μένει άλυτο, αναμένοντας κάτι από την σχέση που ο άλλος είτε αγνοεί, είτε δεν είναι πρόθυμος να προσφέρει. Είτε απλά δεν γνωρίζει τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνει έτσι ώστε να ικανοποιήσει τα θέλω του συντρόφου του. Στην πραγματικότητα, αυτό οφείλεται στη διαφορετική αξιολόγηση που δίνουν και τα δυο πρόσωπα σε κοινά τους ζητήματα.

Η λύση εδώ όπως και στην πλειοψηφία των προβλημάτων μιας σχέσης δεν είναι να αποφύγεις το πρόβλημα ούτε και το να αποφασίσεις να προχωρήσεις δίχως να προσπαθήσεις. Η ουσιαστική λύση βρίσκεται στην επίλυση του ‘’εμείς’’. Επειδή εσύ και το πρόσωπο που αγαπάς επιθυμείτε να είστε μαζί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεται στην καθημερινή σας συμβίωση.

Άμεση, σαφής και ειλικρινής επικοινωνία! Αυτό είναι το μυστικό λοιπόν για μια υγιή σχέση. Ναι, μπορεί να υπάρχουν έντονα προβλήματα. Εάν όμως η θέληση για το ‘’μαζί’’ είναι εντονότερη, τότε τα πάντα λύνονται και επιδιορθώνονται!
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!