Σεξ μετά τον τοκετό – Τι ισχύει τελικά;

Σεξ μετά τον τοκετό – Τι ισχύει τελικά;

Μετά τον τοκετό, οι γυναίκες χρειαζόμαστε περίπου έξι εβδομάδες για να επανέλθουμε στην προηγούμενη κατάσταση, διάστημα που μπορούμε να το κάνουμε πιο εύκολο με μερικές απλές συμβουλές για τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και για τη σεξουαλική μας δραστηριότητα

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο οργανισμός της γυναίκας, από τον τοκετό μέχρι και την πλήρη αποκατάσταση στην προ της κύησης κατάσταση, ονομάζεται λοχεία και καθορίζεται στις 6 εβδομάδες. Στη διάρκεια της λοχείας γίνονται αλλαγές στη φυσιολογία και στη μορφολογία των διαφόρων οργάνων του γυναικείου οργανισμού και περισσότερο του γεννητικού συστήματος.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα, συνήθως η λίμπιντο είναι αρκετά χαμηλή. Ίσως υπάρξει μια διάθεση για σεξ μετά τις πρώτες δέκα μέρες. Εκεί όμως υπάρχουν οι βλάβες -όπως ρήξεις και κοψίματα- που μπορεί να έχουν προκληθεί, και φυσικό είναι να υπάρχει πόνος. Χρειάζεται συνεπώς η γυναίκα τον ανάλογο χρόνο για να επουλωθούν οι βλάβες και να υποχωρήσει η φοβία, η οποία είναι φυσικό να υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για τις επισιοτομές (κόψιμο) που κάνει ο μαιευτήρας προκειμένου να διευκολύνει την έξοδο του μωρού.

Επίσης, τα λόχεια, δηλαδή τα υγρά τα οποία αποβάλλονται από το γεννητικό σύστημα μετά τον τοκετό, αποτελούν μια δυσάρεστη κατάσταση για το ζευγάρι, χωρίς να ξεχνούμε πάντα και τον κίνδυνο για τη δημιουργία μολύνσεων.

Η κολπική ξηρότητα στις πρώτες τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση, λόγω πτώσης των οιστρογόνων, είναι ένας ακόμη παράγοντας που επηρεάζει τη διάθεση. Αν θηλάζετε, η ξηρότητα μπορεί να συνεχιστεί και θα αρχίσει να υποχωρεί όταν ο θηλασμός μειωθεί.

Δέκα εβδομάδες μετά είναι ίσως μια καλή στιγμή για να χαρείτε το σεξ με τον σύντροφο σας. Η χρήση λιπαντικού θα βοηθήσει στη μείωση της δυσανεξίας που μπορεί να νιώθετε εξαιτίας αυτής της ξηρότητας. Προτιμήστε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό, ειδικά εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά ως αντισύλληψη, γιατί τα λιποδιαλυτά μπορούν να φθείρουν το προφυλακτικό και να σπάσει. Επίσης εάν τα μυϊκά τοιχώματα του κόλπου σας δεν έχουν επανέλθει πλήρως, κάντε ειδικές ασκήσεις. Σε κάθε περίπτωση χαλαρώστε και απολαύστε το.

Scroll To Top