Ο όρος σεξουαλική ανορεξία πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1997 από τον Dr. Patrick Carnes, ψυχολόγο εξειδικευμένο στον σεξουαλικό εθισμό, και χαρακτηρίζει μια κατάσταση στην οποία το άτομο επανειλημμένως αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή και οικειότητα. Δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα ως διαταραχή στα ψυχιατρικά εγχειρίδια. Έχει όμως σταδιακά κερδίσει το ενδιαφέρον των επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Κάποιες φορές η σεξουαλική ανορεξία συγκρίνεται με τη νευρική ανορεξία, μια κατάσταση στην οποία το άτομο στερείται με τη βούλησή του την τροφή. Αντίστοιχα, στη σεξουαλική ανορεξία υπάρχει ηθελημένη σεξουαλική αποστέρηση.

Η σεξουαλική ανορεξία μπορεί να εμφανιστεί και στα δύο φύλα. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν:

• αποφυγή ρομαντικών ραντεβού, απομόνωση
• αποφυγή οποιασδήποτε πράξης ή σκέψης σχετίζεται με το σεξ
• φόβο για οτιδήποτε σεξουαλικό
• αίσθημα ντροπής που σχετίζεται με τη σεξουαλική εμπειρία
• φόβο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
• κακή εικόνα σώματος
• αισθήματα σεξουαλικής ανεπάρκειας
• εμμονή με τις σεξουαλικές συμπεριφορές των άλλων.

Κάποια άτομα με σεξουαλική ανορεξία διανύουν περιόδους «βουλιμίας», κατά τις οποίες αναζητούν τη σεξουαλική επαφή κι έχουν έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Δεν αναπτύσσουν, όμως, συναισθηματικούς δεσμούς με τους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Η σεξουαλική ανορεξία θεωρείται από πολλούς ότι προέρχεται από προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες όπως είναι η σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση, η συναισθηματική παραμέληση ή η προδοσία. Η σεξουαλική ντροπή και ταπείνωση, καθώς και η παραβίαση των ορίων του ατόμου μπορεί να είναι επίσης παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της σεξουαλικής ανορεξίας.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει το πολιτισμικό ή θρησκευτικό υπόβαθρο ενός ατόμου, ιδιαίτερα εάν αυτό περιλαμβάνει αρνητικές στάσεις και πεποιθήσεις σχετικά με το σεξ.

Τα άτομα με σεξουαλική ανορεξία μπορεί να έχουν κι άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως είναι το άγχος, ο εθισμός στην τροφή ή στη χρήση ουσιών, καθώς και διάφορες εμμονές.

Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα που νιώθουν φόβο απέναντι στο σεξ, την οικειότητα και τις σχέσεις είναι σημαντικό να επισκεφτούν έναν ιατρό, έναν σύμβουλο ή έναν θεραπευτή σεξουαλικών διαταραχών.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!