Τι να κάνω εάν ο σύζυγός μου έχει διπολική διαταραχή;

Τι να κάνω εάν ο σύζυγός μου έχει διπολική διαταραχή;

 

Η διπολική διαταραχή είναι γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη. Πρόκειται για μία ψυχική νόσο με δύο πόλους και χαρακτηρίζεται από συμπτώματα κατάθλιψης και συμπτώματα μανίας ή υπομανίας.

Συμπτώματα διπολικής διαταραχής

Τα κύρια συμπτώματα του ατόμου είναι η έντονη ενεργητικότητα, η υπερβολικά καλή ή κακή διάθεση, η υπερδιέγερση, η έντονη αυτοπεποίθηση, η μειωμένη αίσθηση κινδύνου, η μεγαλομανία, οι χαλαροί ηθικοί φραγμοί και η έλλειψη μέτρου. Πολύ συχνό σύμπτωμα είναι και η διαταραχή ύπνου, η οποία εκδηλώνεται με αϋπνία. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της μανίας. Η υπομανία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά μεν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Η υπομανία δεν φαίνεται να παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργικότητα του ασθενούς και την ποιότητα των επαγγελματικών και προσωπικών του σχέσεων.

Τα συμπτώματα των επεισοδίων κατάθλιψης περιλαμβάνουν κακή διάθεση, αίσθημα κόπωσης, μειωμένη λειτουργικότητα, απάθεια, τάσεις αυτοκτονίας, απροθυμία να περιποιηθεί την εξωτερική του εμφάνιση, ενοχικότητα και διαταραχές βάρους.

Ο ασθενής μπορεί να βιώνει εναλλάξ περιόδους (ή αλλιώς επεισόδια) κατάθλιψης, μανίας ή υπομανίας για τουλάχιστον μερικές μέρες. Οι περίοδοι ανάμεσα στα επεισόδια που ο ασθενής είναι καλά και δεν παρουσιάζει συμπτώματα λέγεται νορμοθυμία.

Τι να κάνω εάν ο σύζυγός μου έχει διπολική διαταραχή;

Υπάρχουν δύο απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα. Εάν ο / η σύζυγος αποδέχεται πλήρως τη διάγνωση και κατάστασή του και αποφασίσει να λάβει θεραπεία, θα μπορούσατε να αρχίσετε να “δουλεύετε” μαζί και να κάνετε τον γάμο πιο δυνατό από ποτέ. Πολλοί άνθρωποι με διπολική διαταραχή έχουν ευτυχισμένους και επιτυχημένους γάμους.

Εάν, από την άλλη πλευρά, ο σύζυγός σας αρνείται τη θεραπεία, πρέπει να μάθετε να προστατεύετε τον εαυτό σας καθώς η διπολική διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε άσχημες συμπεριφορές όπως:

  •     Λεκτική κακοποίηση
  •     Κακή οικονομική διαχείρηση (δαπάνες και δημιουργία χρέους)
  •     Συναισθηματική κακοποίηση (έλεγχος, σκληρή συμπεριφορά)
  •     Σωματική κακοποίηση (όταν ο θυμός ξεφεύγει από τον έλεγχο του πάσχοντα)

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top