Yoga: Μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία ανδρών και γυναικών;

Yoga: Μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία ανδρών και γυναικών;

Η σύγχρονη έρευνα έχει μόλις ξεκινήσει να αποκαλύπτει τα πολυάριθμα οφέλη της αρχαίας πρακτικής της γιόγκα στην υγεία. Έχει επαναλαμβανόμενα αναφερθεί σε μελέτες ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και τα προβλήματα του θυρεοειδή. Πρόσφατες μελέτες μάλιστα έχουν διερευνήσει τους μηχανισμούς μέσω των οποίων η γιόγκα προσφέρει τα παραπάνω οφέλη.

Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι η γιόγκα μειώνει την φλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού, μετριάζει τη γενετική έκφραση που προδιαθέτει το άτομο στο να βιώνει έντονο στρες, μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης κι ενισχύει την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βοηθά τον εγκέφαλο να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα διατηρεί την υγεία και τη νεότητα.

Παράλληλα, η πρακτική της γιόγκα προσφέρει ευχάριστα συναισθήματα στο άτομο που την εξασκεί, βοηθά στην επαφή με το σώμα και την αυτεπίγνωση και σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες και γυναίκες.

 

Συγκεκριμένα στην περίπτωση των γυναικών, μια δημοσίευση στο The Journal of Sexual Medicine αναφέρει ότι η γιόγκα βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία, ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 45.


Η μελέτη εξέτασε την επίδραση 12 εβδομάδων πρακτικής γιόγκα σε 40 γυναίκες, οι οποίες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική τους λειτουργία πριν και μετά το τέλος των 12 εβδομάδων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρακτική της γιόγκα βελτίωσε σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία και διέγερση, τη λίπανση του κόλπου, τον οργασμό, τη σεξουαλική ικανοποίηση και τον πόνο κατά την επαφή.

Σχεδόν το 75% των γυναικών ανέφεραν βελτίωση στη σεξουαλική τους ζωή μετά την πρακτική της γιόγκα. Κατά τη διάρκεια των 12 εβδομάδων οι γυναίκες εξασκήθηκαν σε 22 στάσεις γιόγκα, οι οποίες θεωρείται ότι δυναμώνουν τους κοιλιακούς μυς, βελτιώνουν την πέψη, ενδυναμώνουν τους μυς του πυελικού εδάφους και βελτιώνουν τη διάθεση.

Παρόμοια οφέλη βρέθηκαν και στην περίπτωση των ανδρών. Πιο συγκεκριμένα μια μελέτη που διεξήχθη στο Νέο Δελχί διερεύνησε την επίδραση ενός προγράμματος πρακτικής γιόγκα διάρκειας 12 εβδομάδων στη σεξουαλική ικανοποίηση των ανδρών.

Στο τέλος της μελέτης οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιώσεις στη σεξουαλική επιθυμία, στην ικανοποίηση από τη σεξουαλική δραστηριότητα, στην επίδοση, στην αυτοπεποίθηση, στη στυτική λειτουργία, στον συγχρονισμό των δύο συντρόφων, στον έλεγχο της εκσπερμάτισης, καθώς και στον οργασμό.

Επίσης μια συγκριτική κλινική δοκιμή βρήκε ότι η γιόγκα είναι μια αποτελεσματική μη φαρμακευτική εναλλακτική της φλουοξετίνης για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Στο ερώτημα του πώς η γιόγκα βοηθά στη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας απαντά μια ανασκόπηση που διεξήχθη από μια ομάδα καναδών ερευνητών.

Βρέθηκε ότι η γιόγκα ενισχύει την προσοχή στις σωματικές λειτουργίες, βελτιώνει την αναπνοή, μειώνει το άγχος και το στρες, και ρυθμίζει τη δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού συστήματος. Ενεργοποιεί δηλαδή το τμήμα του εγκέφαλου που στέλνει μήνυμα στο σώμα να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί, να ολοκληρώσει την πέψη, να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό κι ενεργοποιεί τις μεταβολικές διεργασίες που προάγουν τη χαλάρωση. Όλα τα παραπάνω οφέλη της γιόγκα σχετίζονται με τη βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας.

Υπάρχουν επίσης και ψυχολογικοί μηχανισμοί που παίζουν σημαντικό ρόλο, όπως είναι η καλύτερη σχέση με το σώμα, η αποδοχή της εικόνας του, ο περιορισμός της αντικειμενικοποίησής του και η επίγνωση της αίσθησης και των λειτουργιών του. Μέσω αυτών των μηχανισμών ενισχύονται η σεξουαλική υπευθυνότητα, η αυτοπεποίθηση και ενδεχομένως η σεξουαλική επιθυμία.

Τέλος, γίνεται ειδική αναφορά από τους ερευνητές στο Moola bandha. Πρόκειται για τη σύσπαση του περινέου που ενεργοποιεί την αισθητική και κινητική μοίρα του αυτόνομου νευρικού συστήματος στην πυελική περιοχή με αποτέλεσμα την καλύτερη ενεργοποίηση των γεννητικών οργάνων. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η πρακτική του moola bandha ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου, μειώνει τον πόνο του τοκετού, περιορίζει τις σεξουαλικές δυσκολίες των γυναικών, βοηθά τους άνδρες στον καλύτερο έλεγχο της εκσπερμάτισης και ρυθμίζει τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους. Η εν λόγω πρακτική άλλωστε είναι παρόμοια με τις ασκήσεις Kegel που προτείνονται από τους σύγχρονους θεραπευτές για την πρόληψη της ακράτειας ούρων και την ενίσχυση της σεξουαλικής ευχαρίστησης.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι στο ίντερνετ υπάρχει πληθώρα δεδομένων που υποστηρίζουν τα οφέλη της γιόγκα στη σεξουαλική λειτουργία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, πρόκειται για ανεκδοτολογικές αναφορές χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Οι σχετικές εμπειρικές μελέτες είναι ολιγάριθμες και με μικρά δείγματα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται περεταίρω έρευνα για την ισχυροποίηση των ήδη υπάρχοντων δεδομένων. Ωστόσο η πρακτική της γιόγκα φαίνεται να έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις τόσο στη γενική υγεία κι ευεξία όσο και στη σεξουαλική ζωή ανδρών και γυναικών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top