6 κανόνες για καλή συμπεριφορά του παιδιού

6 κανόνες για καλή συμπεριφορά του παιδιού

Το παιδί μαθαίνει μέσα από την ανατροφή βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, προκειμένου να δομήσει μια σωστή προσωπικότητα. Είναι μια διαδικασία αέναη και θα πρέπει να διέπεται από κάποιες αρχές:

Η συνέπεια και η υπομονή είναι οι βασικότερες αρχές. Σε αυτές τις ηλικίες τίθενται απλά οι βάσεις και τα αποτελέσματα θα φανούν με την πάροδο των ετών. Μη χάνετε το κουράγιο σας και μη στέλνετε αντιφατικά μηνύματα στο παιδί για το ίδιο θέμα.

Να βοηθάτε το παιδί να μαθαίνει από τα λάθη του και όχι να το τιμωρείτε για αυτά. Η τιμωρία είναι αντιπαιδαγωγική μέθοδος, τη στιγμή που ο στόχος είναι να μάθει να σέβεται τους άλλους.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να μπορεί να μπαίνει στη θέση του άλλου και να καταλαβαίνει πόσο άσχημα τον έκανε να νιώσει με τη συμπεριφορά του. Προσοχή όμως να μην του δημιουργήσετε τύψεις, παρά να αποκτήσει ενσυναίσθηση.

Μέσα από πράγματα της καθημερινότητας, καλλιεργήστε του τον αλτρουισμό. Να μη νοιάζεται μόνο δηλαδή για τον εαυτό του, αλλά να βοηθάει και να προσφέρει σε όσους αγαπάει.

Δείξτε του εναλλακτικούς και ορθολογικούς τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Να μην ξεσπάει δηλαδή αδιακρίτως όταν δεν είναι καλά, παρά να εκτονώνεται δημιουργικά.

Τέλος, φροντίστε πρώτοι εσείς να δίνετε το καλό παράδειγμα σε αυτό που το εκπαιδεύετε. Αν το παιδί βλέπει ότι τη μία φέρεστε έτσι και την άλλη αλλιώς στο ίδιο θέμα, θα μπερδευτεί και θα θεωρήσει ότι περιμένετε από εκείνο πράγματα ενώ εσείς δεν τα εφαρμόζετε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top