H επιπεφυκίτιδα σε βρέφος είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη φλεγμονή των ματιών ενός νεογέννητου συνήθως βρέφους.
Το mother.gr παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για την επιπεφυκίτιδα και τις ενδεδειγμένες ενέργειες με γνώμονα την αντιμετώπισή της. Η επιπεφυκίτιδα συνήθως είναι μια απλή μόλυνση του ματιού και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή για να μη μεταδοθεί σε άλλα άτομα. Αν διαπιστώσετε ότι τα ματάκια του μωρού σας είναι κόκκινα και με κολλώδεις τσίμπλες, καθαρίστε τα με βαμβάκι ποτισμένο με χαμομήλι και ακολούθως πηγαίνετε το παιδί στο γιατρό.

Σε καμία περίπτωση μην εμπιστευθείτε σκευάσματα που θα σας προτείνουν φίλοι, γνωστοί ή συγγενείς. Κανένας από αυτούς δεν είναι γιατρός, συν ότι δεν είναι όλες οι επιπεφυκίτιδες ίδιες.
Ανάλογα την αιτιολογία που προκάλεσε την επιπεφυκίτιδα, ο γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη αντιμετώπισή της. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συνέχιση του καθαρίσματος των ματιών του μωρού με χαμομήλι και το κολλύριο. Θα πρέπει να έχετε την προσοχή σας μονίμως στραμμένη στο μωρό για να μη βάλει τα χεράκια του στο μάτι μέχρι να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η επιπεφυκίτιδα. Δείξτε ακόμα μεγαλύτερη σπουδή στην καθαριότητα. Πριν από κάθε επαφή σας με το μωρό, να έχετε πλύνει επιμελώς τα χέρια σας.
Πηγή: mother.gr