Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν το ποδήλατο , όμως το πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να βγάλει τις βοηθητικές και να μάθει να ισορροπεί στις δυο ρόδες, είναι κάτι που το καθένα κατακτά σε διαφορετικό χρόνο. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε, αγοράστε στο παιδί σας ένα κράνος και ας δούμε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε:

Όλα ξεκινούν από εσάς: Μην πιέζετε το παιδί, αλλά και μην το αποθαρρύνετε. Θα υπάρχουν δυσκολίες και ατυχηματάκια μέχρι να μάθει, γι’ αυτό καλό θα είναι να είστε ψύχραιμοι και προετοιμασμένοι. Φωνές, νεύρα και ειρωνείες ούτε χρειάζονται, ούτε βοηθούν.

Ρυθμίστε σωστά το ποδήλατο: Κατεβάστε τη σέλα στο κατάλληλο ύψος, έτσι ώστε το παιδί να ακουμπά και τα δύο πέλματα στο έδαφος.

Βρείτε τον κατάλληλο χώρο: Τα πολυσύχναστα μέρη, όπου άλλα παιδάκια τρέχουν με τα ποδήλατά τους δεν είναι κατάλληλα. Ξεκινήστε κάπου ήσυχα και χωρίς πολύ κόσμο. Ιδανικά θα πρέπει κάτω να υπάρχει χώμα ή γρασίδι, έτσι ώστε όταν πέφτει το παιδί να μη χτυπά.

Μάθετε στο παιδί πώς να σταματά: Πριν απ΄ όλα, εξηγήστε στο παιδί πώς όταν θέλει να σταματήσει πρέπει να κατεβάζει και να πατά σταθερά το ένα του πόδι στο έδαφος. Στη συνέχεια δείξτε του πώς να χρησιμοποιεί τα φρένα.

Σταθείτε δίπλα του: Αρχικά κρατήστε τη σέλα και το τιμόνι και προχωρήστε μαζί με το παιδί καθώς κάνει πετάλι. Βοηθήστε το να βρει την ισορροπία του και να μάθει να σταθεροποιείται πάνω στο ποδήλατο. Μην το αφήσετε χωρίς να το προειδοποιήσετε, αλλά πείτε του πότε θα το αφήσετε μόνο του για να μην αγχωθεί.

Όχι ταχύτητα: Ακόμα κι αν το παιδί δείχνει να τα καταφέρνει, μην παρασυρθείτε και του επιτρέψετε να αρχίσει να τρέχει. Στα πρώτα μαθήματα, το σημαντικό είναι να μάθει να ισορροπεί, να σταματά και να ξεκινά μόνο του. Η ταχύτητα, οι στροφές, οι ανηφόρες κλπ θα έρθουν αργότερα.

Πηγή: mother.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!