Με ποιους τρόπους τα νήπια μαθαίνουν;

Με ποιους τρόπους τα νήπια μαθαίνουν;

Η νηπιακή ηλικία το διάστημα μεταξύ του 2ου έτους και του 5ου έτους είναι μία περίοδος κατά την οποία παρατηρούμε εντυπωσιακές αλλαγές στη νοητική ανάπτυξη του μωρού. Η περιέργεια σε αυτό το στάδιο βοηθά πολύ τα νήπια να εξερευνούν και να μαθαίνουν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και δρουν. Η μάθησή τους προέρχεται μέσα από μερικές καθημερινές συνήθειες που έχουν και αποτελούν τους πιο συναρπαστικούς τρόπους εκμάθησης. Διαβάστε τους τρόπους με τους οποίους τα νήπια μαθαίνουν

Τα νεογέννητα μαθαίνουν απλά και μόνο έχοντας την ελευθερία να εξερευνήσουν

Είτε με το να τα κρατάτε στα χέρια σας και να τα αφήνετε να δουν τριγύρω  τα αντικείμενα που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον τους, είτε, καθώς αρχίζουν να κινούνται,   τα αφήνετε  να στριφογυρίσουν, να κυλιστούν και να περπατήσουν σε διάφορα περιβάλλοντα, τα νήπια μαθαίνουν με την εξερεύνηση. Μαθαίνουν για τις αισθήσεις τους: αγγίζουν, μυρίζουν, ακούν, μαθαίνουν καινούρια αντικείμενα, καινούριες λέξεις, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα πράγματα που ήδη ξέρουν και μπορούν ακόμη να μάθουν να αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη. 

Τα νήπια παρακολουθούν τις συζητήσεις των μεγάλων 

Τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα τους ακούγοντάς μας να μιλάμε, άσχετα με το σε ποιον μιλάμε και για το τι θέμα. Όσες περισσότερες λέξεις ακούν, ενώ είναι μωρά και νήπια, τόσο καλύτερο θα είναι το λεξιλόγιό τους και οι γλωσσικές τους δεξιότητες. Για αυτό το λόγο μία χρήσιμη συμβουλή για να αναπτύξετε τις γλωσσικές δεξιότητες του νηπίου σας είναι να του μιλάτε διαρκώς. Διασκεδάζει και παράλληλα μιμείται τη γλώσσα σας. 

Μαθαίνουν μιμούμενα συμπεριφορές

Μετά το 2ο χρόνο ζωής τους τα παιδιά υιοθετούν συμπεριφορές μιμούμενα τις δικές μας αντιδράσεις που έχουμε σε ανάλογες καταστάσεις. Προσπαθήστε όσο εφικτό και αν σας ακούγεται, να αναλύεται τις συμπεριφορές σας. Το να μιλάτε στον εαυτό σας είναι ένας υπέροχος τρόπος να εμπνεύσετε τα παιδιά σας να σκεφτούν λύσεις στα διάφορα προβλήματα.

Τα νήπια μαθαίνουν παίζοντας 

Το παιχνίδι βοηθά στη νοητική ανάπτυξη του νηπίου και ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάτε τη δύναμη που έχει το παιχνίδι. Τα νεογέννητα μαθαίνουν πράγματα όπως κινήσεις, επικοινωνία, κοινωνικοποίηση, εμπιστοσύνη, αλλά και πράγματα για το περιβάλλον τους, απλά παίζοντας. 
Scroll To Top