Το γάλα είναι απαραίτητο για τα παιδιά. Ειδικά για τα μωρά στους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Περιέχει πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη.

Το ασβέστιο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών. Ειδικά όταν τα παιδιά μεγαλώνουν, μεταξύ των ηλικιών 9 και 18 ετών. Στα 20 τους, θα επιτύχουν τη μέγιστη οστική μάζα. Όσο πιο δυνατά είναι τα οστά τους τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης αργότερα.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ , τα παιδιά καθημερινά χρειάζονται την εξής ποσότητα ασβεστίου:

  •     κάτω των 6 μηνών: 200 mg
  •     6-12 μήνες: 260 mg
  •     1-3 χρόνια: 700 mg
  •     4-8 ετών: 1.000 mg
  •     9-18 ετών: 1.300 mg
  •     Άλλες πηγές ασβεστίου

Τα γάλατα χωρίς λακτόζη, συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος σόγιας και του γάλακτος ρυζιού, είναι καλές πηγές ασβεστίου για τα παιδιά που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Μερικά πράσινα, φυλλώδη λαχανικά περιέχουν επίσης ασβέστιο, όπως και ο χυμός πορτοκαλιού που έχει ενισχυθεί με ασβέστιο ο οποίος είναι σχεδόν τόσο οστικός όσο το γάλα.
Σε ποια ηλικία μπορεί να σταματήσει το παιδί το γάλα;

Πρέπει να πίνει γάλα το παιδί καθώς μεγαλώνει και μέχρι ποια ηλικία; Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς γονείς ειδικά όταν το παιδί αρχίζει να μην θέλει να πίνει γάλα καθημερινά.
Σαφής απάντηση δεν υπάρχει καθώς οι απόψεις των ειδικών δεν συμπίπτουν. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τα οφέλη του γάλακτος στην διατροφή του παιδιού υπερεκτιμημένη. Όπως επισημαίνουν, το ασβέστιο μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση του σιδήρου, γεγονός που σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γάλακτος είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναιμία.

Διχογνωμία όμως υπάρχει και αν στο παιδί πρέπει μετά την ηλικία των 5 ετών μπορεί να πίνει γάλα με λιγότερα λιπαρά ή όχι.

Έρευνα που έγινε στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition σχετικά με την κατανάλωση γάλακτος, έδειξε ότι τα παιδιά που πίνουν πλήρες γάλα είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία προστατεύει τα οστά και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν πλήρες γάλα είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεινάσουν και να τσιμπολογήσουν ένα σνακ ή μια άλλη λιχουδιά.

Η Lizzie Simister, μέλος της ομάδας βελτίωσης της υγείας στο Bolton NHS Foundation Trust, αναφέρει από την πλευρά της: «Εάν ένα παιδί δύο έως πέντε ετών τρώει καλά και δεν είναι λιποβαρές, θα μπορούσε να πίνει ημι- αποβουτυρωμένο γάλα».

Το αποβουτυρωμένο ή ημι-αποβουτυρωμένο γάλα δεν περιέχει αρκετό λίπος, επομένως δεν συνιστάται για παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Όταν τα παιδιά είναι άνω των πέντε ετών, η συμβουλή είναι να «επιλέξουν χαμηλότερες λιπαρές ποικιλίες γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων όπου είναι δυνατόν», για να μειωθεί η ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που σχετίζεται με αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα και κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τι πρέπει να κάνετε

Αν το παιδί σας σταματήσει το γάλα, ενημερώστε τον παιδίατρο για να σας καθοδηγήσει ποιες τροφές πρέπει να εντάξετε στην διατροφή του ( εφόσον είναι απαραίτητο). Αυτός θα σας κατευθύνει για το τι πρέπει να κάνετε όσον αφορά την κατανάλωσή του ή όχι.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!