Παίξτε μαζί τους στην παραλία και ακονίστε τους το μυαλό!

Παίξτε μαζί τους στην παραλία και ακονίστε τους το μυαλό!

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα και χαρούμενα πιτσιρίκια που πλατσουρίζουν στο νερό και παίζουν με τα κουβαδάκια τους στην παραλία. Ποιο παιδί έχει όρεξη για μάθημα κάτω από τον ήλιο; Κι όμως η παραλία μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα πρώτης τάξεως σκηνικό για γνώση και μάθηση, αρκεί να έχετε τη διάθεση να παίξετε δημιουργικά με τα παιδιά σας και να εκμεταλλευτείτε τα ερεθίσματα που βρίσκονται γύρω σας.

Η παραλία αποτελεί το ιδανικό μέρος για να διδάξετε στα παιδιά σας πολλά πράγματα και το κυριότερο χωρίς αυτά να αισθάνονται ότι τους κάνετε μάθημα, αλλά ότι παίζετε και διασκεδάζετε μαζί τους. Ας δούμε μερικές ιδέες:

-Μαζέψτε κοχύλια και μετρήστε τα.

-Μαζέψτε βοτσαλάκια και χωρίστε τα με βάση το σχήμα και το μέγεθος τους.

-Διαλέξτε επίπεδες πέτρες και χρωματίστε τις με μπογιές και πινέλα.

-Χρησιμοποιήστε τα κουβαδάκια και φτιάξτε κάστρα.

-Με ένα ξυλάκι βοηθήστε το παιδί σας να σχεδιάσει στην άμμο το αποτύπωμα της παλάμης ή της πατούσας του και με αφορμή αυτό ονομάστε τα μέρη του σώματος.

-Γράψτε στην άμμο τα γράμματα ή μικρές λεξούλες και προτρέψτε τα παιδιά σας να τις συλλαβίσουν.

-Μετρήστε τις ομπρέλες και κάντε τους ερωτήσεις όπως «πόσες ομπρέλες έχουν μπλε χρώμα» ή « ποια ομπρέλα βρίσκεται πιο μακριά και ποια πιο κοντά».

-Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να σας περιγράψουν όσα βλέπουν γύρω τους και βοηθήστε να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους.

-Μιλήστε τους για τα ψάρια και τους θαλάσσιους οργανισμούς και στα λίγο μεγαλύτερα παιδιά εκμεταλλευτείτε τη μάσκα και τον αναπνευστήρα, για να τους δείξετε τον βυθό.

Να θυμάστε πως το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση από την πλευρά σας και σίγουρα, έως το τέλος του καλοκαιριού, τα παιδιά σας θα έχουν αυξήσει κατά πολύ τις γνώσεις τους.

Πηγή: mother.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

 

Scroll To Top