Στο ύψος δεν παίζει ρόλο μόνο η κληρονομικότητα, αλλά κι άλλοι παράγοντες που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό πόσο θα ψηλώσει το παιδί.

Διαβάστε και ενημερωθείτε ποιοι είναι οι πέντε πιο βασικοί για να ξέρετε τι να περιμένετε. Βασικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα. Αν, για παράδειγμα, οι γονείς του παιδιού είναι ψηλοί, τότε οι πιθανότητες να γίνει κι εκείνο ψηλό όταν μεγαλώσει είναι αυξημένες. Επειδή βέβαια κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, συνήθως τα γονίδια του ενός γονιού επηρεάζουν το ύψος του παιδιού. Φυσικά, το φύλο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Στην Ελλάδα σπάνια βλέπουμε ψηλά κορίτσια και πιο συχνά ψηλά αγόρια.

Σε άλλες χώρες η αναλογία μπορεί να είναι λίγο διαφορετική, όμως και πάλι τα αγόρια ψηλώνουν περισσότερο. Ορμονολογικοί παράγοντες παίζουν επίσης καταλυτικό ρόλο. Όσα παιδιά έχουν πρόβλημα τέτοιας προέλευσης, μπορεί να έχουν αισθητές διαφορές στο ύψος σε σχέση με άλλα της ηλικίας τους. Η άσκηση και η σωστή διατροφή συμβάλλουν στην ανάπτυξη των οστών του παιδιού και λειτουργούν υποβοηθητικά ώστε να αποκτήσει νορμάλ (ίσως και παραπάνω) ύψος με βάση την ηλικία του. Τέλος, το κλίμα και γενικά περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως λόγου χάρη η μόλυνση, επιδρούν θετικά ή αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης των παιδιών.

 
Πηγή: mother.gr
 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!