Πολλά μικρά παιδιά βιώνουν το άγχος αποχωρισμού από τη μητέρα τους όταν χρειάζεται να τις αποχωριστούν.

Είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που μπορεί να πρωτοεμφανιστεί στον πρώτο χρόνο ζωής και να διαρκέσει μέχρι τα 4 χρόνια του παιδιού ή να διακοπεί και να επανεμφανιστεί γύρω στον 4ο χρόνο ζωής.

Το άγχος αποχωρισμού είναι φυσιολογικό και με κατάλληλες τακτικές μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όταν όμως διαρκεί περισσότερο από όσο θα έπρεπε, είναι πιο έντονο από το αναμενόμενο ή αντιμετωπίζετε με λάθος τακτικές από τη μεριά των γονιών, μπορεί να εξελιχθεί σε διαταραχή άγχους αποχωρισμού.

Πώς εκδηλώνεται το άγχος του αποχωρισμού στα παιδιά

    Κλάμα
    Ξεσπάσματα θυμού
    Προσκόλληση
    Κάποια ανησυχία όταν καλείται να αποχωριστεί τους γονείς

Πώς μπορείς να διαχειριστείς το άγχος του αποχωρισμού

    Προσπάθησε να παραμείνεις υπομονετική και υποστηρικτική, αφού το παιδί πραγματικά δυσκολεύεται.
    Απόφυγε τα αρνητικά σχόλια. Από την άλλη, παράμεινε σταθερή στις πρακτικές σου, θέτοντας τα κατάλληλα όρια καθώς είναι ο μόνος τρόπος το παιδί να γίνει πιο ανεξάρτητο.
    Εξασκηθείτε στον αποχωρισμό. Αρχικά άφησε το παιδί μόνο με κάποιο άτομο εμπιστοσύνης για μικρά χρονικά διαστήματα και σταδιακά για μεγαλύτερα.
    Τα μικρά και σταδιακά διαλείμματα από το βασικό πρόσωπο φροντίδας μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να ανεξαρτητοποιηθεί πιο ομαλά.

Άγχος αποχωρισμού και ύπνος

Το άγχος αποχωρισμού μπορεί να εμφανιστεί και όταν το παιδί καλείται να κοιμηθεί μόνο του. Συχνά τα παιδιά αντιδρούν όταν οι γονείς προσπαθούν να τα μάθουν να κοιμούνται στο δικό τους δωμάτιο. Η ανεξαρτητοποίηση στο θέμα του ύπνου είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανεξαρτητοποίηση του παιδιού και σε άλλες καταστάσεις.

Τι μπορείς να κάνεις: Εξασκηθείτε στην ανεξαρτητοποίηση από το σπίτι. Τα παιδιά με άγχος αποχωρισμού τείνουν να ακολουθούν το γονέα μέσα στο σπίτι από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Ενθάρρυνε το παιδί να παίξει μόνο του ή να κάτσει μόνο του στο δωμάτιο του ενώ εσύ θα κάνεις κάτι άλλο και επιβράβευσε την επιτυχία του. Αρχικά μπορείς να ξεκινήσεις με μικρά χρονικά διαστήματα τα οποία σταδιακά θα αυξάνεις.
Βοηθητικές φράσεις

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού κάποιες φράσεις επιβεβαίωσης μπορούν να καταπραΰνουν το άγχος:

Στο παιδί 1-3 χρονών μπορείς να επαναλαμβάνεις στο παιδί τη φράση “Η μαμά θα γυρίσει μετά τη δουλειά. Όλα θα πάνε καλά”.

Στο παιδί 3-5 χρονών βοήθησέ το να βρει μια φράση που θα λέει στον εαυτό του και θα το βοηθάει όταν του λείπεις πολύ π.χ. “Μπορώ να τα καταφέρω” ή “Η μαμά θα γυρίσει να με πάρει σε λίγο”.

Στα παιδιά 6 + χρονών ενθάρρυνε μια πιο ρεαλιστική αντιμετώπιση όπως “Πόσο πιθανό είναι να με ξέχασε η μαμά;”, “Έχει ξεχάσει ποτέ να με πάρει από το σχολείο για να με ξεχάσει τώρα;”.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!