Πολλή κουβέντα γίνεται με το κατά πόσον το βάρος της σχολικής τσάντας μπορεί να κάνει ζημιά στην σπονδυλική στήλη των μικρών μαθητών.

Σύμφωνα με μία έρευνα από την Ελληνική παιδιατρική εταιρία, η σχολική σάκα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. Παράδειγμα: ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος.

Βέβαια, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν οι τσάντες με τρόλεϊ που συνήθως προτιμούν οι μαθητές των μικρότερων τάξεων του Δημοτικού, έχει αμβλύνει το πρόβλημα, μια και ο μέσος όρος βάρους μίας σχολικής τσάντας κυμαίνεται γύρω στα 5 κιλά!

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι το βάρος της σχολικής τσάντας δεν ενοχοποιείται για πρόκληση μυοσκελετικών ανωμαλιών, όπως η σκολίωση, την οποία μπορεί να επιβαρύνει μεν, αλλά όχι να προκαλέσει.

Εκείνο που προσάπτει η επιστημονική κοινότητα στις σχολικές τσάντες είναι πόνοι στη μέση που νιώθουν οι μαθητές και η κούραση που προέρχεται από τυχόν υπερβολικό βάρος.

Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να αποφορτίζουν λίγο τα παιδιά, αφήνοντας κάποια βιβλία στην τάξη, εφόσον βέβαια υπάρχει η δυνατότητα ασφάλισής τους, όμως τελικά το βάρος που καλείται να σηκώσει ο μαθητής είναι μεγαλύτερος από το επιτρεπτό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, το βάρος της τσαντούλας τους, συνήθως είναι αμελητέο και δεν πρέπει να μας ανησυχεί, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τελικά ο χρόνος που αναγκάζονται να κουβαλούν μόνα τους την τσάντα τους είναι ελάχιστος.

Οι ορθοπεδικοί τονίζουν ότι το βάρος της σχολικής τσάντας από μόνο του δεν δημιουργεί προβλήματα, και συνιστούν ως αντίβαρο την φυσική δραστηριότητα των παιδιών και την όσο το δυνατόν λιγότερη παραμονή τους μπροστά σε υπολογιστή ή σε γραφείο σε ακατάλληλη στάση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!