Αργά ή γρήγορα το παιδί σας θα εμφανίσει κάποιο πυρετό που το πιθανότερο, αν είστε άμαθη, είναι να σας πανικοβάλλει.

Φυσικά και δεν πρέπει να τρομοκρατείστε, καθώς ο πυρετός είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα που προηγείται κάποιας αρρώστιας και αποδεικνύει την ικανότητα του οργανισμού να μάχεται τους… εισβολείς που έχουν προκαλέσει την ασθένεια.

Κάποια παιδιά, όπως εξάλλου και μερικοί ενήλικες, δεν επηρεάζονται πολύ από έναν πυρετό κι εξακολουθούν να είναι δραστήρια, να τρώνε και να κοιμούνται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ωστόσο, τις περισσότερες φορές ένας πυρετός φέρνει και κακοδιαθεσία, ενώ μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, εξαιτίας των σκαμπανεβασμάτων της θερμοκρασίας, πονοκεφάλους, μυικούς πόνους, απώλεια όρεξης.

Επίσης τα εμπύρετα μωρά μπορεί να παρουσιάσουν υπερκινητικότητα ή το αντίθετο, δηλαδή λήθαργο. Ανάλογα με την ασθένεια που προκαλεί τον πυρετό, το μωρό σας μπορεί να υποφέρει από καταρροή, πονόλαιμο, διάρροια, ναυτία κλπ.

Ο πυρετός στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει και αφυδάτωση και ταχυπαλμία.

Σπάνια ένα παιδί με πυρετό αναπτύσσει κάτι σοβαρότερο, δηλαδή κάποια συμπτώματα που χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.

Αυτά είναι:

Ακαμψία στον αυχένα
Εάν το παιδί σας είναι πάνω από δύο ετών και έχει πυρετό, ενώ έχετε τσεκάρει ότι δεν μπορεί να πάει το κεφάλι του πίσω και μπροστά με στόχο δηλαδή να ακουμπήσει το σαγόνι του στο στήθος του, τότε πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας. Σε τέτοιες ακαμψίες οι γιατροί υποπτεύονται μηνιγγίτιδα, ιδιαίτερα όταν την ακαμψία συνοδεύουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, εμετός, έντονη υπνηλία. Στα μωρά κάτω των 2 ετών η μηνιγγίτιδα είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή από αυτά τα συμπτώματα, μια και το μωρό δεν συνεργάζεται. Αυτά που μπορείτε να σπουδαιολογήσετε είναι μία έντονη ευερεθιστικότητα, ασυνήθιστη για το μωρό σας, μια υπνηλία, απώλεια όρεξης και φυσικά εμετό.

Εξανθήματα
Όποτε το παιδί σας έχει πυρετό, καλό θα ήταν να παρατηρείτε λίγο τα όποια εξανθήματα βγάζει στο δερματάκι του. Τις περισσότερες φορές τα εξανθήματα που προκαλούνται λόγω του πυρετού είναι ανώδυνα.
Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να δείτε αν τα εξανθήματα «σβήνουν» όταν τεντώσετε το δερματάκι του μωρού σας σε εκείνο το σημείο! Αν σβήνουν δεν είναι ύποπτα και μπορεί να έχουν προκληθεί από τον έντονο βήχα ή τον εμετό. Σπανιότερα, κάποια εξανθήματα υποδεικνύουν μόλυνση στο αίμα και οπότε και απαιτείται άμεση ιατρική περίθαλψη.

Πηγή: mother.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!