Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση και την υγεία όλων των ανθρώπων. Η πρόσβαση στο νερό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα – και ιδιαίτερα για τα παιδιά. Το δικαίωμα στο νερό συνεπάγεται το δικαίωμα επαρκούς ποιότητας και ποσότητας ύδρευσης καθώς και το δικαίωμα επαρκούς αποχέτευσης, προκειμένου να προληφθούν οι ασθένειες και να διατηρηθεί η ποιότητα των υδάτινων πόρων. Στην Αττική αυτό μας το δικαίωμα εξασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο η ΕΥΔΑΠ.

Οι 4 θεμελιώδεις αρχές

Το νερό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή και στο περιβάλλον όλων των ανθρώπων, τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών, καθώς είναι ένας απαραίτητος πόρος. Υπάρχουν 4 σημαντικές αρχές που εγγυώνται την επιβίωση και την υγεία όλων σε ό,τι αφορά το νερό:
• Πρέπει να υπάρχει νερό: αυτό σημαίνει αρκετή ποσότητα για όλες τις χρήσεις, προσωπικές και οικιακές. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι κάθε άτομο χρειάζεται από 20 έως 50 λίτρα πόσιμου νερού κάθε μέρα.
• Το νερό πρέπει να είναι προσβάσιμο: το νερό, οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες πρέπει να είναι προσβάσιμες στο σπίτι, στο σχολείο και στη δουλειά. Το νερό, οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες πρέπει να είναι οικονομικά προσιτές για όλους.
• Το νερό πρέπει να είναι καλής ποιότητας: πρέπει να είναι καθαρό, πόσιμο και χωρίς κινδύνους για την υγεία.
• Το νερό πρέπει να είναι σταθερό και αξιόπιστο: τα καθαρά νερά πρέπει να είναι διαθέσιμα και προσιτά σε όλες τις περιπτώσεις (ξηρασία, πλημμύρες που μολύνουν το νερό κ.λπ.).

Η παιδική αξιοπρέπεια
Το νερό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της αξιοπρέπειας των παιδιών. Πράγματι, επιτρέπει στα παιδιά να απολαμβάνουν την απαραίτητη υγιεινή, αλλά και τον σεβασμό στο σώμα τους και στο πρόσωπό τους. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετό νερό για να πλυθούν και να ζήσουν σωστά. Επιπλέον, οι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής σε διάφορες χώρες προκαλούν όχι μόνο την εξάπλωση ασθενειών και λοιμώξεων, αλλά και τη στέρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η απουσία τουαλετών αναγκάζει τα παιδιά να κάνουν τις ανάγκες τους στο ύπαιθρο, εκθέτοντάς τα σε βρωμιά και σε ένα περιβάλλον που έχει ήδη μολυνθεί από τα ούρα και τα κόπρανα εκατοντάδων άλλων ανθρώπων.
Το δικαίωμα στο νερό μπορεί επίσης να επιτρέψει το δικαίωμα στην Υγεία και στην Εκπαίδευση. Το νερό επιτρέπει τη διατήρηση της υγείας και εξασφαλίζει την ανάπτυξη των παιδιών.

Το νερό είναι απαραίτητο στις αναπτυξιακές διαδικασίες των παιδιών. Η ανάπτυξη ενός παιδιού με καλή υγεία απαιτεί χώρους με νερό και φαγητό.

Οι ανάγκες σε νερό των βρεφών και των μικρών παιδιών είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες των ενηλίκων.

Η αφυδάτωση στα παιδιά -κάτι που σημαίνει μια σημαντική έλλειψη νερού- μπορεί να εμποδίσει ανεπανόρθωτα τη σωματική και την πνευματική τους ανάπτυξη.

Νερό και εκπαίδευση
Η ύπαρξη ασφαλούς νερού και η επαρκής αποχέτευση στα σχολεία συμβάλλουν σημαντικά στην υλοποίηση του δικαιώματος στην εκπαίδευση.
Η μάθηση του παιδιού μπορεί να περιοριστεί σοβαρά, εάν το σχολείο του δεν έχει πόσιμο νερό και υγιεινές τουαλέτες. Τα παιδιά που πίνουν μη ασφαλές νερό και χρησιμοποιούν βρώμικες εγκαταστάσεις αποχέτευσης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν και, επομένως, να εγκαταλείψουν το σχολείο.
Η καλύτερη υγιεινή στα σχολεία έχει μεγάλη επίδραση: τα παιδιά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν και πηγαίνουν συχνότερα στο μάθημα.

Σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και στις ΗΠΑ, γίνονται καμπάνιες για την εγκατάσταση, την ασφάλεια και την πόση νερού στα σχολεία, κάτι που εδώ, στην Ελλάδα της κρίσης, θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, αφού στα περισσότερα ελληνικά σχολεία και στα πανεπιστήμια υπάρχει άφθονο και είναι πολύ καλής ποιότητας νερό.

Ο εγκέφαλος είναι κυρίως νερό


Ο εγκέφαλός μας αποτελείται περίπου κατά 75% από νερό. Όταν ο εγκέφαλός σας λειτουργεί με πλήρη αποθέματα νερού, σκεφτόμαστε πιο γρήγορα και συγκεντρωνόμαστε περισσότερο, ενώ η ανταλλαγή θρεπτικών συστατικών και η απόρριψη των τοξινών είναι πιο αποτελεσματικές, εξασφαλίζοντας, έτσι, την καλύτερη συγκέντρωση και την πνευματική εγρήγορση.
Χάρη στο νερό, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι σε καλύτερη ψυχολογική και οργανική κατάσταση κατά τη διάρκεια κάθε αγχωτικού σχολικού έτους. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τις κινητικές ικανότητες, την ευαισθητοποίηση, ακόμα και τη διάθεσή μας. Πίνοντας νερό, το μυαλό αρχίζει να παίρνει μπροστά! Ιδιαίτερα τις περιόδους των εξετάσεων, οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση αυξάνουν και η έλλειψη νερού είναι άλλος ένας λόγος που οι εξεταζόμενοι υποφέρουν.

Μάθετε στα παιδιά σας να πίνουν επαρκείς ποσότητες νερού
Το νερό κρατά τον οργανισμό ενεργητικό και σε πνευματική εγρήγορση. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από νωρίς να πίνουν αρκετό νερό και αυτή τους η εκπαίδευση ξεκινά από το σπίτι! Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να τα βοηθήσετε:
– Ξεκινήστε ήδη από την εγκυμοσύνη! Πίνετε περισσότερο νερό, εάν είστε έγκυος. Οι γυναίκες που περιμένουν παιδί ή θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον υγρά για να παραμείνουν ενυδατωμένες. Οι ειδικοί συστήνουν στις έγκυες να πίνουν 10 ποτήρια υγρών ημερησίως, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν πρέπει να πίνουν περίπου 13 ποτήρια κάθε μέρα.
– Βάλτε το παιδί να πιει νερό όταν ξυπνήσει. Το σώμα χάνει νερό στη διάρκεια του ύπνου. Συνεπώς, υπάρχει μια φυσική δίψα ή αφυδάτωση το πρωί. Το πόσιμο νερό το πρωί βοηθά, επίσης, στην εξάλειψη των τοξινών που έχουν συσσωρευτεί όλη τη νύχτα.
– Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να πίνουν 8 με 12 ποτήρια νερό την ημέρα. Σύμφωνα με την Κλινική Mayo, κάθε άτομο χρειάζεται τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
– Μάθετέ τα να πίνουν σιγά – σιγά νερό όλη την ημέρα. Είναι προτιμότερο να πίνουν νερό όλη την ημέρα, παρά να πίνουν πολύ ταυτόχρονα, γιατί το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να το απορροφήσει.
– Πείτε στο παιδί σας πως δεν πρέπει να περιμένει να διψάσει για να πιει νερό. Έχει αποδειχτεί πως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι λιγότερο συνειδητοποιημένοι στην ανάγκη του σώματός τους για νερό.
– Συμβουλεύστε το παιδί να πίνει νερό και όχι αναψυκτικά ή καφέ. Ειδικά τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, παρότι ξεδιψούν προσωρινά, αφυδατώνουν πιο γρήγορα το σώμα. Επιπλέον, το υψηλό περιεχόμενο σακχάρων στα αναψυκτικά μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης.
– Τα παιδιά μιμούνται! Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, πίνοντας νερό μαζί τους. Βεβαιωθείτε ότι πίνουν αρκετό νερό όταν ασκούνται ή παίζουν.

– Όταν πηγαίνουν σχολείο, βάλτε ένα μεγάλο θερμός με νερό στο τσαντάκι ή στο κουτί με το γεύμα τους ή στη σάκα τους, αν είναι μεγαλύτερα. Τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους νερό και να ξαναγεμίζουν το θερμός ή το μπουκαλάκι τους, όταν αδειάζει. Σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθάει να έχουν υπενθύμιση στο κινητό τους, ώστε να πίνουν νερό στα διαλείμματα.
– Πείτε τους να πίνουν περισσότερο όταν κάνει ζέστη. Οι άνθρωποι που ζουν σε θερμά κλίματα πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.
– Τα παιδιά πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό πριν και μετά τη γυμναστική ή τα σπορ, για να αντισταθμίσουν την απώλεια υγρών. Το να τρώνε και μία μπανάνα βοηθά επίσης να κρατήσουν το κάλιο στο σώμα τους σε καλά επίπεδα.

– Πρέπει, επίσης, να έχουν μαζί τους φρούτα ή λαχανικά, ως για μια εναλλακτική λύση στα ανθρακούχα ή ζαχαρούχα ποτά.

Ο πιο… μικρός εργαζόμενος στην ΕΥΔΑΠ, μας μαθαίνει πολλά χρήσιμα πράγματα για το περιβάλλον και για το πιο πολύτιμο αγαθό, το Νερό!

ΠΗΓΕΣ
https://www.onedrop.org/…/water-children-and-education
https://www.humanium.org/en/water/
https://www.epa.gov/beaches/learn-human-health-beach
https://www.philstar.com/lifestyle/health-and-family/