Τα περισσότερα από τα μισά θύματα πνιγμού στην παιδική ηλικία είναι βρέφη. Βρέφη που έβαλαν κάτι στο στόμα τους και το κατάπιαν προτού να το αντιληφθεί κάποιος μεγάλος.

Γι’ αυτό καλό θα ήταν αν κάτι τέτοιο συμβεί στο δικό σας μωρό, να μην μείνετε να το κοιτάτε, αλλά να προβείτε κατευθείαν σε κάποιες κινήσεις, που μπορεί να αποβούν σωτήριες.

Σκεφθείτε ότι κάθε λεπτό είναι σημαντικό, καθώς μπορεί να φράξουν οι αναπνευστικοί οδοί, με συνέπεια να μην μεταφέρεται οξυγόνο στο αίμα και να υποστούν βλάβες ο εγκέφαλος και άλλα ζωτικά όργανα.

Το μωρό μπορεί να καταπιεί κάτι χωρίς να πνιγεί, ή απλά να αναγκαστεί να βήξει και να το αποβάλλει. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, αν και στην περίπτωση που κάτι καταπιεί, καλό θα ήταν να ενημερωθεί ο γιατρός μήπως και κρίνει ότι πρέπει να γίνει κάτι άλλο από το να περιμένετε να αποβληθεί στα κόπρανα.

Αν όμως το μωρό σας δείχνει να δυσκολεύεται να αποβάλλει το αντικείμενο, τότε θα πρέπει να το βοηθήσετε.

1. Γυρίστε το μπροστά με την παλάμη σας στην κοιλίτσα του, στηρίξτε το κεφάλι του και χτυπήστε το πέντε φορές στην πλάτη απότομα και έντονα. Έπειτα από κάθε χτύπημα, ελέγξτε αν έχει αποβληθεί το αντικείμενο, αν όχι τότε συνεχίστε.

2. Βάλτε το μωρό σας μπροστά σας να σας κοιτάει, στηρίξτε το κεφαλάκι του σε θέση χαμηλότερη απ’ ότι το σώμα του. Βάλτε το δείκτη και το μεσαίο δάκτυλο στο στήθος του παιδιού, ακριβώς στη μέση του στέρνου του. Πιέστε σε εκείνο το σημείο ρυθμικά, δίνοντας μία πίεση ανά δευτερόλεπτο.

3. Αν βλέπετε το αντικείμενο στο στόμα του, βάλτε τα δάχτυλά σας να το βγάλετε… Αν όχι, μην το επιχειρήσετε γιατί μπορεί να το σπρώξετε ακόμα πιο βαθιά.

4. Αν το μωρό δείχνει να μην συνέρχεται, ξεκινήστε πιέσεις στο στήθος του με τις παλάμες σας, συνεχώς, μέχρι να δείτε σημάδια ανάνηψης και καλέστε βοήθεια.

5. Σε κάθε περίπτωση, να ανοίγεται το στόμα του κρατώντας το κεφαλάκι του σε ύπτια θέση, για να δείτε μήπως διακρίνετε το αντικείμενο, που έχει θέσει σε κίνδυνο το παιδί σας.

6. Μην αφήσετε τις πρώτες βοήθειες, που του δίνετε, μέχρι να έρθει βοήθεια.

Πηγή: mother.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!