Οι περισσότεροι δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι οι γονείς πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που ένα μωρό πνίγεται από το γάλα ή τα σάλια του και τότε μπορεί η αντίδραση του ενήλικα, που είναι δίπλα του, να είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ζωής και θανάτου.

Διαβάστε κάποιες χρήσιμες οδηγίες για παιδιά κάτω των δώδεκα μηνών.

• ΑΜΕΣΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Εάν ένα μωρό αδυνατεί να κλάψει ή να βήξει, το πιο πιθανό είναι κάτι να του μπλοκάρει τον αεραγωγό και πρέπει να το βοηθήσετε να τον αποφράξετε. Υπάρχει περίπτωση να κάνει περίεργους θορύβους ή και καθόλου, όταν ανοίξει το στόμα, ενώ το δέρμα του μπορεί να αλλάξει χρώμα σε κόκκινο ή μπλε.

Εάν βήχει, σημαίνει ο αεραγωγός έχει μπλοκάρει μερικώς. Σε αυτήν την περίπτωση, αφήστε το παιδί να βήξει, καθώς είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ελευθερωθεί η αναπνοή του.

Εάν το βρέφος δεν μπορεί να βήξει, ζητήστε από κάποιον να καλέσει το 166, όσο εσείς θα του προσφέρετε τις πρώτες βοήθειες. Αν είστε μόνοι, ξεκινήστε για δύο λεπτά τις προσπάθειες και μετά καλέστε για βοήθεια.

• ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ

Με προσοχή το γυρνάτε να κοιτάει προς το πάτωμα και το χτυπάτε ελαφρά στην πλάτη. Πάντοτε να διατηρείτε τη στήριξη του κεφαλιού και του λαιμού του κρατώντας σταθερά το σαγόνι του μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ελεύθερο χέρι σας ( αυτό που είχε παραδώσει τα χτυπήματα πίσω ) στο πίσω μέρος του κεφαλιού του μωρού με το χέρι σας κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης του. Προσεκτικά γυρίστε το πάνω, διατηρώντας παράλληλα άλλο χέρι και αντιβράχιο σας στο μπροστινό μέρος του, και πιέστε ελαφρά το στήθος.

Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του χρειάζεται το «φιλί της ζωής».

Πηγή: mother,.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!