Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει πει έστω και ένα τόσο μικρό ψέμα στους γονείς του ή στους φίλους του. Είτε αθώα είτε για λόγους εντυπωσιασμού είτε γιατί θέλουν να κρύψουν συνήθως κάποια αταξία τους, τα παιδιά καταφεύγουν στο ψέμα.

Μάλιστα, ο λόγος που λένε ψέματα έχει εξήγηση και οφείλεται είτε στην έλλειψη αυτοπεποίθησης, είτε στο γεγονός ότι έχουν μεγάλη φαντασία. Ωστόσο, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να δώσουν βάση στα ψέματα που λένε τα παιδιά.

Και για να μην τους γίνει συνήθεια, άρα κάτι σαν δεύτερη φύση. Και για να μην τους δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα με την αυτοπεποίθησή τους. Αλλά και να μην είναι ιδιαίτερα αυστηροί απέναντί τους κάθε φορά που τα πιάνουν να λένε ένα ψέμα, ώστε να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη των παιδιών προς τους γονείς.

Πώς πρέπει, λοιπόν, οι γονείς να αντιμετωπίζουν το παιδί όταν λέει ψέματα;

1. Ένα παιδί που λέει ψέματα για να καυχηθεί έχει έλλειψης αυτοπεποίθησης και αυτό χρειάζεται την υποστήριξη των γονιών. Βρείτε τρόπο να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση του χωρίς ποτέ να το γελοιοποιήσετε.

2. Αν τα ψέματα προέρχονται από την ανεξάντλητη φαντασία του και λέγονται στα πλαίσια του παιχνιδιού μην ανησυχήσετε υπερβολικά. Δείξτε στο παιδί σας κατανόηση και προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του για τα θέματα που το ανησυχούν.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!