Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όλες οι γυναίκες παίρνουν κιλά. Όμως τα τελευταία χρόνια η πρόσληψη κιλών και η αύξηση του βάρους μιας γυναίκας έχει σχεδόν δαιμονοποιηθεί, με αποτέλεσμα να γεννιούνται λιπόβαρη μωρά.

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Obstetrics and Gynecology”, το 21% των εγκύων δεν προσλαμβάνουν το συνιστώμενο βάρος κατά την εγκυμοσύνη τους, ενώ ένα ποσοστό 45% μειώνουν σημαντικά τις ημερήσιες θερμίδες και αποκλείουν πολλές τροφές που θεωρούν παχυντικές από τη διατροφή τους.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο Dr. Daniel Roshan, αν η έγκυος δεν τρώει όσο πρέπει ή γυμνάζεται υπερβολικά, υπάρχει κίνδυνος το μωρό να μην αναπτύσσεται φυσιολογικά και αυτό να οδηγήσει σε προβλήματα κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπως δυσκολία στην αναπνοή και χαμηλή βαθμολογία στο τεστ Apgar.

Επίσης, τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή χρειάζεται να παρακολουθούνται στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λύση βρίσκεται σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, που δεν αποκλείει τροφές, αλλά εστιάζει κυρίως σε υγιεινά και θρεπτικά γεύματα, που θα εξασφαλίσουν ότι η έγκυος θα πάρει όσα κιλά πρέπει για την καλή υγεία της ίδιας και του μωρού.

Επίσης, προτείνεται μέτριας έντασης άσκησης, εφ’όσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Πηγή: mother.gr