Βοηθήστε την αδρή και λεπτή κινητικότητα του παιδιού

Βοηθήστε την αδρή και λεπτή κινητικότητα του παιδιού

Πολλές φορές ακούμε τους όρους αδρή και λεπτή κινητικότητα. Λίγοι γονείς, όμως, γνωρίζουν τι ακριβώς δηλώνουν αυτοί οι όροι και ποια είναι η σημασία τους για την ανάπτυξη του παιδιού. Ας δούμε, λοιπόν κάποια πράγματα πιο αναλυτικά.

Με τον όρο αδρή κινητικότητα εννοούμε την κίνηση του σώματος και κυρίως των κάτω άκρων, δηλαδή τις κινήσεις που κάνει ένα παιδί από την βρεφική ηλικία για να στηριχθεί, να κινηθεί ή να μεταφέρει πράγματα. Στην αδρή κινητικότητα ανήκουν το μπουσούλημα, το περπάτημα, το σκαρφάλωμα, το ανεβοκατέβασμα σκάλας, η κλωτσιά μιας μπάλας, η μεταφορά και το πέταγμα αντικειμένων, το χοροπηδητό κλπ. Οι δεξιότητες της αδρής κίνησης αναπτύσσονται σταδιακά από την ηλικία των 2 μηνών και μέχρι την ηλικία των 6 ετών η αδρή κινητικότητα έχει πλέον ωριμάσει αρκετά.

Με τον όρο λεπτή κινητικότητα εννοούμε την κίνηση των άνω άκρων του σώματος και ιδιαίτερα των δαχτύλων. Οι δεξιότητες που αφορούν τη λεπτή κινητικότητα είναι πολύ χρήσιμες, καθώς είναι αυτές που μας βοηθούν να εκτελέσουμε καθημερινά διάφορες δραστηριότητες, όπως να κρατήσουμε σωστά το πιρούνι και το κουτάλι, να ντυθούμε, να γράψουμε κλπ. Η ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας ξεκινά και αυτή από την βρεφική ηλικία, όταν για παράδειγμα ένα μωράκι φέρνει τα χέρια στο στόμα του, κρατάει την πιπίλα του ή συλλαμβάνει αντικείμενα με τα χέρια. Μεγαλώνοντας το παιδί αυξάνονται και οι δραστηριότητες που αφορούν στη λεπτή κινητικότητα.

Τα περισσότερα παιδιά δεν παρουσιάζουν δυσκολία στην αδρή κινητικότητα, ωστόσο στην πλειοψηφία των παιδιών προσχολικής ηλικίας παρουσιάζονται κάποια προβλήματα λεπτής κινητικότητας. Ως γονείς υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει σωστά τη λεπτή του κίνηση, όπως το παιχνίδι με πλαστελίνες, το κόψιμο χαρτιών με ψαλίδι, το πέρασμα χαντρών σε ένα κορδόνι κλπ.

Αν, όμως, το παιδί υπολείπεται σημαντικά στις κινητικές δεξιότητες σε σχέση με την ηλικία του, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό (π.χ. αναπτυξιολόγο), ο οποίος πιθανόν να σας προτείνει  εργοθεραπεία.

 

Πηγή: mother.gr

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top