Μια γυναίκα που κάνει αποβολή, μπορεί να προσπαθήσει αμέσως να ξαναμείνει έγκυος, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
         
Έως τώρα επικρατούσε η συνήθεια να συστήνεται στη γυναίκα να περιμένει τουλάχιστον επί τρεις μήνες προτού ξαναμείνει έγκυος, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο.


         
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Ενρίκε Σίστερμαν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γυναικολογίας και μαιευτικής “Obstetrics & Gynecology”, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», μελέτησαν περίπου 1.000 κυήσεις, οι οποίες κατέληξαν σε αποβολή έως την 20ή εβδομάδα.
         
Οι γιατροί παρακολούθησαν τις γυναίκες επί έξι κύκλους περιόδου μετά την αποβολή ή εωσότου μια γυναίκα έμεινε ξανά έγκυος. Από όσες άρχισαν να προσπαθούν αμέσως για να «πιάσουν» παιδί ξανά, πάνω από τις μισές (53,2%) γέννησαν τελικά με επιτυχία, έναντι ποσοστού μόνο 36,1% μεταξύ όσων γυναικών περίμεναν πάνω από τρεις μήνες για να προσπαθήσουν και πάλι.
         
Η έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών κύησης για τις γυναίκες που δεν περιμένουν να περάσει το τρίμηνο μετά την αποβολή.
         
«Κάθε γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος, πρέπει να είναι συναισθηματικά έτοιμη. Αν αυτό συμβαίνει και δεν υπάρχουν άλλες επιπλοκές, τότε δεν υπάρχει κανένας βιολογικός λόγος για να περιμένει», δήλωσε ο Σίστερμαν.