Αν και γνωρίζεις καλά ότι οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά και πρωτεΐνες και βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν επικίνδυνοι για την υγεία.

Θα σου έχει τύχει κάποια φορά να αισθάνεσαι έντονο πρήξιμο και μετεωρισμό, εξαιτίας των πολλών ξηρών καρπών που κατανάλωσες. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι καρποί είναι πλούσιοι σε τανίνες που προκαλούν προβλήματα δυσπεψίας και δυσχεραίνουν τη χώνεψη.

Μερικές φορές μπορεί να ευθύνονται ακόμα και για εμετό, διάρροια και αδιαθεσία. Γι’ αυτό πρέπει να μειώσετε την ποσότητα ή το είδος του καρπού που σας πειράζει.

Επίσης τα καρύδια Βραζιλίας μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση τριχόπτωσης και πόνων στις αρθρώσεις, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο. Για να αποφύγετε λοιπόν τη δηλητηρίαση από το σελήνιο, δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 10 την ημέρα.

Τέλος, αν και έχεις ακούσει πολλές φορές ότι μία χούφτα ξηρών καρπών ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και χαρίζει ενέργεια, η μεγάλη ποσότητα τους μπορεί να οδηγήσει σε πρόσληψη πολλών θερμίδων και αύξηση του σωματικού βάρους. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι 30 γραμμάρια αμύγδαλα έχουν 170 θερμίδες.