Το χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας

Το «χάπι της επόμενης μέρας» είναι η πρώτη μας σκέψη όταν σπάσει το προφυλακτικό ή όταν πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Είναι ένα σκεύασμα που περιέχει μια συγκεκριμένη  ποσότητα ορμονών που  εμποδίζουν τη σύλληψη. Πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά την επαφή , το αργότερο εντός 72 ωρών. Δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης, είναι επείγουσα αντισύλληψη οπότε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συνέχεια.

Ρωτήστε το γυναικολόγο σας αν πρέπει να κάνετε  χρήση του χαπιού. Πολλές φορές δεν χρειάζεται εφόσον δεν είστε στις γόνιμες μέρες. Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μια αρκετά  ασφαλής μέθοδος. Μερικές φορές  μπορεί να παρατηρηθούν  ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, ζάλη, εμετός και αίσθημα κούρασης. Λιγότερο συχνά οι γυναίκες αναφέρουν ευαισθησία στο στήθος και πονοκέφαλο. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και υποχωρούν μόνα τους τις επόμενες ημέρες.

Εάν κάνετε χρήση του χαπιού μπορεί να διαπιστώσετε αλλαγή στη περίοδο σας. Είναι λογικό αφού οι ορμόνες που περιέχει το χάπι «μπερδεύουν» το φυσιολογικό σας κύκλο. Εφόσον έρθει μια περίοδος θα πρέπει να κάνετε ένα κολπικό υπερηχογράφημα μήτρας ωοθηκών να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι καλά μετά το «χάπι της επόμενης μέρας».

 

Scroll To Top