14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Σήμερα, 14 Ιουνίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη όπως έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών και τον Διεθνή Οργανισμό Μετάγγισης Αίματος.

Το 1900, ο γιατρός Karl Landsteiner ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και λίγο αργότερα τα ρέζους, κάνοντας ένα τεράστιο βήμα για την επιστήμη που από τότε θα έσωζε εκατομμύρια ζωές. Το 1930, τιμήθηκε με το βραβείο Nobel για την ανακάλυψή του, κι έτσι τα γενέθλιά του αποτελούν αφορμή για την καθιέρωση της σημερινής μέρας.

Σκοπός της μέρας είναι τιμηθεί ο ανώνυμος εθελοντής αίματος, αυτός που προσφέρει ό,τι πιο πολύτιμο έχει και καταλαμβάνουν 6 λίτρα του σώματός του: Το αίμα του. Κάθε χρόνο, η μέρα αυτή στρέφεται κατά της προκατάληψης, του φόβου και της άγνοιας γύρω από το θέμα της αιμοδοσίας και καλεί νέους εθελοντές αιμοδότες να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους.

Η μετάγγιση αίματος σώζει εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο. Η Ελλάδα έχει 10 εκατομμύρια κατοίκους, πράγμα που απαιτεί το λιγότερο 600.000 μονάδες αίματος - από τις οποίες καλύπτεται μόνο το 40% από εθελοντές αιμοδότες.

Μία απλή διαδικασία των 10 λεπτών από τον χρόνο μας μπορεί να παρατείνει και να βελτιώσει τη ζωή ασθενών που πάσχουν από επικίνδυνες ασθένειες, να διευκολύνει περίπλοκες χειρουργικές και ιατρικές επεμβάσεις και να σώσει τη ζωή θυμάτων από καταστροφές και ατυχήματα.

Δέκα λεπτά από τον χρόνο μας και με μία και μόνο αιμοδοσία, μπορούμε να σώσουμε τη ζωή τριών συνανθρώπων μας.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!

Scroll To Top