Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι σε συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια λόγω του τρόπου και των ρυθμών της ζωής. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε τις συγκεκριμένες αιτίες που τα προκαλούν, αλλά ξέρουμε ότι προκαλούνται από έναν περίπλοκο συνδυασμό σωματικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Η διατροφή παίζει κεντρικό ρόλο στην διαχείριση τους και στην μείωση των εξάρσεων και των συμπτωμάτων τους. Παρότι για τον καθένα και την καθεμία υπάρχουν διαφορετικές τροφές που πυροδοτούν τα συμπτώματα και τις εξάρσεις, ξέρουμε κάποια συγκεκριμένα φαγητά τα οποία μπορείτε να μειώσετε ή να αυξήσετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας εάν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο. Η γενικότερη λογική αυτών των συμβουλών, καθώς και κάθε διατροφής είναι να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις φλεγμονές και την αντίδραση του ανοσοποιητικού.

Τι να μειώσετε:

Ζάχαρη – Η ζάχαρη είναι το νούμερο ένα πράγμα που πρέπει να μειώσετε, καθώς προκαλεί φλεγμονές οι οποίες δημιουργούν αντίδραση του ανοσοποιητικού, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί εξάρσεις του αυτοάνοσου. Δοκιμάστε φυτικά γλυκαντικά όπως η στέβια. Μία πιο δυσεύρετη λύση είναι η ζάχαρη από monk fruit. Σε ό,τι αφορά τα συνθετικά γλυκαντικά, θα πρέπει να τα δοκιμάσετε προσεκτικά για να δείτε αν θα σας προκαλέσουν συμπτώματα. Προτιμάτε φρούτα με τις φλούδες τους και ακόμα καλύτερα πιο ξινά φρούτα (π.χ. ξινόμηλο αντί για ώριμα μήλα), ενώ θα χρειαστεί να κόψετε τελείως τους χυμούς φρούτων και αν θέλετε να τους αντικαταστήσετε με λαχανικών.

Κοτόπουλο – Μειώστε το κοτόπουλο σε μία φορά την εβδομάδα και πάντα προτιμάτε στήθος. Τα κοτόπουλα συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμεγα-6 λιπαρά, τα οποία ανταγωνίζονται τα ωμέγα-3 και δεν βοηθάνε στην αποφυγή φλεγμονών. Επιπλέον, πάντα να προτιμάτε ελευθέρας βοσκής, καθώς η διατροφή τους δεν περιέχει ουσίες που μπορούν να σας κάνουν κακό, ενώ τα ωμέγα-6 λιπαρά τους είναι έως και 8 φορές χαμηλότερα σε σχέση με άλλα κοτόπουλα.

Κρέας – Μειώστε το κόκκινο κρέας σε μία φορά την εβδομάδα ή ιδανικά σε μία φορά κάθε δύο εβδομάδες.

Προτιμάτε άπαχα κομμάτια. Ένα καλό κομμάτι που δεν έχει και πολύ υψηλή τιμή είναι το σνίτσελ, χοιρινό ή μοσχαρίσιο. Παρά το γεγονός ότι έχει λίγες περισσότερες θερμίδες λόγω του μαγειρέματος, σαν κρέας έχει πολύ χαμηλά λιπαρά!

Αυγά – Τα αυγά έχουν συχνά κακό όνομα, αλλά αυτό που μπορεί να σας πειράξει είναι ο κρόκος τους στην πραγματικότητα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείται μια αναλογία ένος κρόκου και τριών ασπραδιών για να φτιάχνετε ομελέτες ή scrambled eggs άφοβα. Bonus: κάνοντάς το αυτό γλιτώνετε πάνω από 150 θερμίδες!

Τι να αυξήσετε:

Λιπαρά ψάρια – Τόνος, σολομός, γαύρος, σαρδέλες. Αυτά τα τέσσερα ψάρια θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματά σας. Το ιδανικό θα ήταν να έχετε ψάρι ως ένα κυρίως γεύμα τουλάχιστον την εβδομάδα και μετά άλλη μία με δύο φορές να έχετε τουλάχιστον ένα μικρό γεύμα (π.χ. τονοσαλάτα ή σαλάτα με σολομό).

Κανέλα – Η κανέλα πέραν από την ιδιότητά της να μειώνει τις φλεγμονές είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να μειώσετε την ζάχαρη. Δοκιμάστε να την προσθέσετε σε φαγητά, ροφήματα ή ακόμα και φρούτα. Ένα κουτάλι του γλυκού την ημέρα είναι η ιδανική ποσότητα.

Πορτοκάλια, μανταρίνια, ρόδι – Τα τρία συγκεκριμένα φρούτα είναι πολύ καλές πηγές βιταμίνης C. Οποιοδήποτε φρούτο έχει βιταμίνη C είναι φίλος σας, αφού έχει πολύ δυνατή αντιοξειδωτική δράση που θα σας βοηθήσει στο να μειώσετε μακροπρόθεσμα τις εξάρσεις του αυτοάνοσου.

 

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!