Με κάθε εγκλεισμό είναι πιθανό να πιάνετε τον εαυτό σας να τρώει περισσότερο, να παίρνετε κιλά και να χαλάτε οποιοδήποτε πρόγραμμα έχετε ξεκινήσει.

Είναι κάτι αναμενόμενο αυτό, καθώς η αλλαγή προγράμματος προκαλεί σύγχυση στη καθημερινή σας ρουτίνα, ενώ το άγχος και η ανησυχία προωθούν την συναισθηματική υπερφαγία. Πάμε να δούμε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε!

1.    Δημιουργήστε ένα νέο πρόγραμμα για όσο κρατήσει το lockdown και μην αφήνετε την διατροφή σας στην τύχη. Όταν λέω δημιουργήστε, εννοώ γράψτε το σε ένα χαρτί αν χρειαστεί! Το να έχετε μια ρουτίνα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς θα σας βοηθήσει να παρασύρεστε και να μην τσιμπολογάτε. Μην αγχωθείτε για τον αριθμό γευμάτων, απλά φτιάξτε ένα πρόγραμμα που σας βολεύει μέσα στην ημέρα και ακολουθείστε το.

2.    Αφιερώστε μία ώρα την ημέρα στον εαυτό σας. Δεν έχει σημασία τι θα κάνετε, μπορεί να είναι γυμναστική για εκτόνωση, χαλάρωση στον καναπέ, ένα μεγάλο μπάνιο. Ό,τι και αν κάνετε όμως, μην ασχοληθείτε με τίποτα άλλο! Αυγή η ώρα θα είναι το «καταφύγιό» σας. Θα είναι δηλαδή η μία ώρα στην οποία θα κλείνετε απ’ έξω όλες τις έγνοιες και τις ανησυχίες, όλη την πίεση της ημέρας και όλες τις ευθύνες. Αυτό θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος και να έχετε έναν τρόπο να ηρεμήσετε ή να εκτονωθείτε μέσα στην ημέρα.

3.    Μην βάζετε γλυκά και αλμυρά σνακ μέσα στο σπίτι εκτός προγράμματος. Το μυστικό εδώ είναι να μην τα κόψετε τελείως – αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Προγραμματίστε τι σνακ και τι γλυκά θέλετε και αγοράστε μόνο αυτά! Τίποτα δεν θα σας παρασύρει περισσότερο από το να έχετε συνέχεια στο σπίτι κάτι να σας βάζει σε πειρασμό.

4.    Μιλήστε με κάποιον δικό σας άνθρωπο σε τακτική βάση. Η επικοινωνία είναι κεντρικό στοιχείο της φύσης μας και σε τέτοιους καιρούς είναι κάτι που μας λείπει. Η απομόνωση για πολύ κόσμο είναι κάτι που συμβαίνει σιγά-σιγά και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Όταν πια το συνειδητοποιήσουμε μας έχει πάρει από κάτω. Είναι σημαντικό λοιπόν να μένετε σε επικοινωνία. Βάλτε στο πρόγραμμά σας ένα τηλεφώνημα, μια διαδικτυακή συνάντηση με φίλους ή οικογένεια, ακόμα και αν δεν σας φαίνεται σημαντικό. Η δυνατότητα να συζητήσετε και να μοιραστείτε τις χαρές και τις λύπες της ημέρας θα σας βοηθήσει αν μην εσωτερικεύετε τα συναισθήματά σας, το οποίο με τη σειρά του θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την συναισθηματική υπερφαγία.

5.    Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Οι άστατες ώρες ύπνου είναι ένα πολύ σύνηθες πρόβλημα αυτόν τον καιρό το οποίο επηρεάζει την διατροφή. Όσο περισσότερες ώρες μένετε ξύπνιες, τόσο πιο πιθανό γίνεται να τσιμπολογήσετε το βράδυ. Βάλτε μια υπενθύμιση στο κινητό σας μια συγκεκριμένη ώρα για να πηγαίνετε για ύπνο. Δεν πειράζει να είναι αργά, αρκεί να είναι μια σταθερή ώρα.

6.    Να θυμάστε να πίνετε νερό καθώς η δίψα και η αφυδάτωση είναι κάτι που συχνά το σώμα σας μπορεί να ερμηνεύσει ως πείνα. Πριν λοιπόν φάτε κάτι, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό για να δείτε μήπως απλά διψάτε!

 

Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας PG
Instagram: @konstantinos.chardavellas

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Instagram γιατί το govastileto.gr σας πηγαίνει παντού!