Οι ερευνητές του USDA επισημαίνουν ότι η κατανάλωση μιας χούφτας καρύδια ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα-3, ενώ τα φουντούκια περιέχουν αργινίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Το κλειδί είναι η μετριοπάθεια, αφού τα καρύδια έχουν υψηλές θερμίδες.
Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος είναι η πιο ισχυρή φυτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μελέτες δείχνουν ότι η προσθήκη λιναρόσπορου στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων κατά 46%.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο με υγιή μονοακόρεστα λίπη (MUFAs), τα οποία βοηθούν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης LDL και στην αύξηση της “καλής” χοληστερόλης HDL. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως η νόσος του Alzheimer.
Αυγά
Οι κρόκοι αυγών είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, η οποία συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του μαστού. Ένας κρόκος παρέχει το 25 τοις εκατό της καθημερινής σας ανάγκης και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση ενός ολόκληρου αυγού την ημέρα δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε ασβέστιο και είναι επίσης πλούσιο σε προβιοτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αναζητήστε ποικιλίες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Βιολογικό γάλα
Σολομός
Οι ντομάτες είναι η πιο συνηθισμένη πηγή λυκοπενίου, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο του μαστού.
Γλυκοπατάτες
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσετε βιταμίνη Α – ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που προστατεύει και διατηρεί τα μάτια, το δέρμα και διατηρεί τη φυσική άμυνα του οργανισμού- προέρχεται από τρόφιμα που περιέχουν βήτα-καροτένιο, που το σώμα σας μετατρέπει στη βιταμίνη Α. Τα πλούσια σε βήτα καροτένιο τρόφιμα περιλαμβάνουν τα καρότ, το καλαμπόκι και το πεπόνι και τις γλυκοπατάτες που έχουν και τη μεγαλύτερη ποσότητα.
Φασόλια
Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο . Οι μελέτες συνδέουν τα φασόλια με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.
Αβοκάντο
Τα αβοκάντο είναι πλούσια με ενώσεις που προστατεύουν την καρδιά, όπως οι διαλυτές ίνες, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και κάλιο. Επειδή όμως έχουν και πολλές θερμίδες πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο.
Κόκκινες πιπεριές
Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο – ένα μακροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και διατηρεί το νευρικό σας σύστημα. Το κάλιο μειώνει επίσης τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ρόδια
Μία μελέτη έδειξε ότι οι πολυφαινόλες από το ρόδι βοηθούν τις αρτηρίες σας να να συστέλλονται για να διαχειρίζονται τη ροή του αίματος και να εμποδίζουν τη σκλήρυνση. Μια ξεχωριστή μελέτη έδειξε ότι τα ίδια αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή του τύπου φλεγμονής που οδηγεί στη νόσο του Alzheimer.