Έρευνα: Το άγχος είναι κληρονομικό

Έρευνα: Το άγχος είναι κληρονομικό

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Wisconsin Madison οι πιθανότητες εκδήλωσης αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης μπορούν να κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences διεξήχθη σε πρωτεύοντα θηλαστικά – σε 600 νεαρούς πιθήκους ρέζους που ανήκαν στην ίδια διευρυμένη οικογένεια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 35% των τάσεων εκδήλωσης αγχωδών διαταραχών μπορεί να εξηγηθεί βάσει του οικογενειακού ιστορικού και της κληρονομικότητας.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ένα υπερδραστήριο δίκτυο νευρώνων του εγκεφάλου που περιλαμβάνει τρεις περιοχές του εγκεφάλου κληρονομείται από γενιά σε γενιά και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών.

«Βασικά πιστεύουμε ότι η ανησυχία ως ένα βαθμό αποτελεί ένα εξελικτικό πλεονέκτημα επειδή βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει και να αποφύγει τον κίνδυνο, αλλά όταν τα νευρωνικά κυκλώματα είναι υπερδραστήρια , τότε γίνεται πρόβλημα και μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές», εξηγεί ο dr Kalin εκ των συγγραφέων της έρευνας.  


Πηγή: vita.gr
Scroll To Top